Valeriana este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale folosite pentru combaterea tulburarilor de somn, dar si pentru calmarea rapida in situatii tensionate sau de stres puternic. Insa dincolo de aceste beneficii asupra sistemului nervos central, valeriana are o multime de alte proprietati terapeutice care-ti mentin organismul in forma si iti protejeaza sanatatea.
Combate stresul, depresia si insomniile. Facut din uleiuri esentiale extrase din radacina plantei de valeriana (valeriana officinalis), ceaiul este considerat cel mai bun sedativ natural in situatii de nervozitate sau stres. Dincolo de efectul relaxant si antidepresiv, valeriana ajuta cei peste 30% dintre adultii care sufera, la ora actuala, de insomnii sa aiba un somn mai linistit si odihnitor pe timpul noptii.
Te ajuta sa renunti la fumat. Un alt beneficiu important al consumului de ceai de valeriana este indepartarea simptomelor de "sevraj" care tind sa apara atunci cand incerci sa te lasi de fumat. Intrucat combate anxietatea si are efect de sedativ, valeriana combate starile de iritabilitate, agitatie si nervozitate cauzate de lipsa nicotinei din corp. In plus, ofera tutunului un gust neplacut, astfel ca, de fiecare data cand vei incerca sa fumezi, vei manifesta o repulsie fata de tigari.
Trateaza tulburarile menstruale. Consumat de trei ori pe zi, pe durata a cel putin doua cicluri menstruale, ceaiul de valeriana combate crampele abdominale severe asociate sindromului premenstrual, dar si alte simptome neplacute ale acestei perioade; Ameliorarea simptomelor de epilepsie; Reducerea crizelor si simptomelor ADHD-ului; Combaterea sidromului de oboseala cronica; Tratarea durerilor de cap si a migrenelor; Combaterea durerilor articulare si musculare; Ameliorarea crizelor astmatice; Reducerea tensiunii arteriale; Prevenirea cancerului.
Contraindicatii in folosirea ceaiului de valeriana: In ciuda miturilor lansate in jurul adictiei pe care valeriana o poate favoriza, specialistii sustin ca, spre deosebire de alte sedative, planta nu creeaza dependenta. Printre potentialele efecte secundare, cu efect temporar, ale excesului sau consumului incorect de ceai de valeriana se numara durerile de cap, iritabilitatea, vertijul, lipsa de concentrare si atentie si chiar somnolenta.