Diagnosticul de acnee este dat de medicul dermatolog, in functie de semne particulare. Medicul va da diagnosticul in functie de antecedentele medicale si personale, la fel cum va proceda si in cazul medicamentelor pe care i la va administra pacientului. El se va informa in privinta folosirii produselor cosmetice ale pacientului, ale produselor capilare, acestea din urma putind inchide porii si cauza acnee.
Pe langa tratamentul de baza, se pot folosi ca adjuvant plante medicinale cu proprietati diuretice-depurative (in uz intern) si antiseptic si cicatrizante (in uz extern). Se poate, deasemenea, asocia tratamentul intern cu cel extern. Retineti ca aceste exemple sunt pur informative, pentru un tratament corespunzator trebuie sa consultati un medic de specialitate!!!
Plante pentru uz intern: Brusture: infuzie din 2-4 linguri de radacina maruntia la o cana de apa. Aceasta cantitate o bei pe parcursul unei zile; Urzica: bea zilnic 1 litru de ceaiincetul cu incetul, repartizat pe intreaga zi. Infuzia o prepari dintr-o longuriti de planta uscata la o cana de apa; Nuc: 15 picaturi de tinctura medicinala obtinuta din frunze pe care o bei in ceai de tei de trei ori pe zi. Trei frati patati: infuzie dintr-o lingurita de parti aeriene ale plantei la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Fasole: teci de fasole in cura mai indelungata. Se poate folosi sub forma de: Decoct din 50 g la o cana din care bei cate o cana inainte de fiecare masa. Extractie dubla: 4 linguri de teci uscate se lasa la macerat peste noapte intr-un litru de apa rece, apoi se fierbe pana scade la jumatate, cantitate care se bea in cursul unei zile. Papadie si mesteacan: decoct din Frunze, amestecate in parti egale la o cana de apa. Se bea de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mesele principale.
Plante pentru uz extern: Hrean: Dimineata si seara se aplica pe fata uda otet de hrean si se lasa sa-si faca efectul 10 minute. Hreanul ras se introduce intr-o sticla si se toarna deasupra otet de vin sau de fructe. Otetul trebuie sa acopere hreanul. Maceratul este lasat sa stea 10 zile intr-o incapere cu temperatura moderata, intrucat acesta este folosit direct din sticla, fara a varsa otetul, ar trebui lasat intr-o sticla de plastic.
Florile de galbenele au efect dezinfectant si cicatrizant, grabesc vindecarea leziunilor si ajuta la refacerea pielii. Se pun doua linguri de planta la un litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute, apoi se strecoara. Se spala fata cu solutia obtinuta sau se aplica comprese inmuiate in infuzie pe zonele afectate. Nap: radacinile tuberizate, fierte sau coapte, se aplica prin masare usoara pe zona inflamata; Praz: aplici frunzele fierte cat sunt inca calde in zona inflamata; Patlagelele rosii: tamponeaza pielea obrazului sau a zonei afectate cu felii de rosii, de mai multe ori pe zi, lasand sucul pe faca cat mai mult.
Castravete: taie felii de castravete si aplica-le sub forma de cataplasm ape fata sau in alte zone afectate; Ridichi: rade ridichea, amestec-o cu otet si las-o la macerat timp de 10 minute. Aplica amestecul sub forma de cataplasma pe locul afectat; Cicoare: infuzia din 20-40 g de radacini maruntite si parti aeriene de planta la 100 ml de apa o folosesti sub forma de bai, cataplasme si spalaturi. Ceapa: utilizeaza bulbul incalzit sub forma de compresa calda pe zona afectata. Plop negru- fa o infuzie dintr-o lingurita de muguri zdrobiti la o cana de apa sifoloseste-o pentru cataplasme si bai locale. Frasin: infuzia din doua lingurite de Frunze la o cana cu apa o folossesti sub forma de comprese pe zona afectata. Brusture: infuzie din 20-30g radacini maruntite la 1 l de apa. Fa comprese cu aceasrta infuzie si aplica-le in zona afectata. Lamaia ca toate citricele este un excelent exfoliant, deoarece indeparteaza celulele moarte ale pielii. Taie felii subtiri sau inmoaie o bucata de panza in suc si aplica-le pe zonele afectate.