Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că are încredere că direcţiile sanitar-veterinare de la graniţa României cu Serbia nu vor permite extinderea focarelor de antrax la noi în ţară.
Alerta de antrax s-a dat în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad, după ce au fost depistate mai multe focare în zona Novi Becej din Serbia. Direcţiile sanitar veterinare de la graniţa cu sârbii au intensificat controalele la transporturile de animale vii şi produse din carne din Serbia.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat că va dezbate azi problema cu specialiştii în domeniu. „Focarele de antrax nu sunt o chestiune oarecare. Nu vrem să fim blocaţi acum, la ieşirea la export cu carnea de porc, din cauza cazurilor de antrax. Sper ca problema din Serbia să fie blocată la graniţa cu Serbia. Sunt convins că cele trei Direcţii Sanitar-Veterinare de pe graniţa de vest vor gestiona problema", a precizat Tabără, într-o intervenţie televizată.
Epidemie de antrax în două sate
Autorităţile sârbe au anunţat săptămâna trecută izbucnirea unei epidemii de antrax în satele Bocar şi Novo Miloşevo, aflate la 60 kilometri de graniţa cu România. În cele două localităţi au fost instituite măsuri de carantină pentru protejarea oamenilor şi animalelor. Imediat după anunţ, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş-Cheţan, a dispus intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii şi produse la direcţiile sanitar-veterinare din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad. Şi angajaţii din Vama Porţile de Fier I au fost mobilizaţi pentru a controla atent produsele din carne din Serbia. Şeful Biroului Vamal Mehedinţi, Titu Neţoiu, a declarat că bagajele fiecărei persoane care tranzitează frontiera sunt verificate, astfel încât să se evite intrarea în ţară a cărnii şi a altor produse procesate din zonele contaminate.
Doi oameni, la spital
În cele două sate din Serbia, unde s-au introdus măsuri de carantină, două persoane care au intrat în contact cu un animal mort de antrax au fost spitalizate. Cazuri de infecţie cu antrax au fost depistate şi în satul Ieni Kadin din Bulgaria, în apropiere de frontiera cu Turcia. Animalele infectate au fost sacrificate de autorităţi. Antraxul apare mai ales în zonele umede, cu mlaştini, unde pot fi transportaţii sporii bacilului care provin din cadavrele animalelor. Bacilul poate rezista în pământ zeci de ani. Ingerat o dată cu carnea infestată, antraxul poate duce la moarte.
Antraxul poate produce trei forme de îmbolnăvire la oameni, fiecare având gravitate diferită. Forma mai uşoară este cea cutanată, în care apar vezicule şi ulceraţii pe pielea care a intrat în contact cu bacilul. Dacă nu se face tratament cu penicilină, se poate ajunge la moarte prin septicemie în până la 20 la sută din cazuri. Forma pulmonară se manifestă prin tuse, febră mare şi insuficienţă respiratorie şi poate duce la deces în şase zile de la infectare. Forma digestivă apare după consumarea cărnii infectate, care provoacă diaree hemoragică, iar mortalitatea este de 50 la sută în lipsa unui tratament adecvat. (DorohoiNews.ro)