Scalpul uscat este o afectiune destul de comuna, care poate fi tratata rapid, atata timp cat stim exact care sunt cauzele care au determinat aparitia sa. Studiile recente arata ca exista cinci motive principale care duc la uscarea scalpului: baile si dusurile cu apa fierbinte, expunerea la soare, sapunurile si detergentii de proasta calitate, incalzirea centrala si aerul conditionat sau schimbarile bruste ale vremii. Desi, la o prima vedere, toate acestea par sa nu aiba o influenta directa asupra organismului nostru, ele constituie, de fapt, principalele motive pentru care scalpul incepe sa fie invadat de mici fulgi de culoare alba.
Foarte multe persoane confunda matreata cu notiunea de scalp uscat, insa cele doua afectiuni nu au nimic in comun si trebuie tratate in moduri diferite. Inainte de a te speria ca ai un scalp uscat, asigura-te ca ti-ai analizat si identificat corect simptomele, pentru ca, odata ce stii exact ce ai, e mult mai simplu sa incepi un tratament ce va da rezultate. Cel mai bine ar fi sa mergi la un medic dermatolog pentru o consultatie de specialitate, pentru ca astfel vei sti mai repede ce este de facut pentru a rezolva problema.
Baile si dusurile fierbinti. Desi uneori pare ca nimic nu poate fi mai relaxant decat o baie fierbinte, daca faci asta in mod regulat, scalpul tau poate fi afectat destul de grav. Expunerea organsimului la temperaturi extreme duce la descompunerea lipidelor de la nivelul scalpului si degradeaza vizibil pielea capului. Daca esti dependenta de baile sau de dusurile cu apa fierbinte, foloseste un sampon si un balsam care protejeaza scalpul.
Expunerea la soare. Este deja cunoscut faptul ca orice expunere la soare iti usuca pielea, mai ales daca nu ai grija sa protejezi zonele sensibile. Este adevarat ca scalpul nu este tocmai o parte a corpului usor de acoperit, mai ales atunci cand faci plaja, insa, pentru a evita aparitia unui scalp uscat, iti recomandam sa porti o esarfa sau o palarie pe cap, ori de cate ori simti ca razele soarelui sunt prea puternice.
Sapunurile si detergentii de proasta calitate. Incearca sa eviti folosirea oricarui sampon, sapun, sau detergent care contine agenti anti-bacterieni, intrucat aceste substante tind sa descompuna apa si lipidele din piele. In schimb, alege un produs bio, pe baza de plante, care nu numai ca va imbunatati sanatatea scalpului tau, ci te va proteja si de factorii negativi din mediu.
Incalzirea centrala si aerul conditionat. Expunerea la caldura si aer conditionat reduce cantitatea de umiditate din organism si poate irita pielea. Astfel, te poti trezi peste noapte cu un scalp uscat. Pentru a evita acest lucru, incearca pe cat posibil sa eviti schimbarile drastice de temperatura din interiorul locuintei tale. Desi vara si-a facut aparitia mult mai rapid decat ne asteptam, iar termometrele arata deja valori peste 25 de grade Celsius, nu este cazul sa abuzam de aparatul de aer conditionat, programandu-l la temperaturi foarte joase. Modifica intensitatea caldurii din locuinta in mod gradual, pentru ca organismul trebuie sa se obisnuiasca cu schimbarile care se produc.
Schimbarile vremii. Pielea noastra are tendinta de a fi mai uscata in timpul sezonului rece, atunci cand nivelul de umiditate din atmosfera scade. Asigura-te ca folosesti produse de par corespunzatoare, care te feresc de scalp uscat si mentin sanatatea pielii capului. Cauta produse care hidrateaza scalpul si chiar sampoane medicinale care contin sulfura de seleniu.
Mancarimile frecvente. Acestea pot fi cauzate de dermatozele scapului si pot fi chiar permanente. In unele cazuri, ele intra in remisie pentru luni si chiar ani buni. Afectiunile scalpului nu sunt nici contagioase, nici fatale, insa provoaca frustari si chiar depresie persoanelor afectate, ceea ce poate duce la probleme serioase in ceea ce priveste relationarea cu ceilalti si stima de sine.
Matreata excesiva. Celulele moarte ale pielii se revarsa in mod continuu pe intreaga suprafata a corpului nostru si chiar pielea insasi se regenereaza odata la 24 de zile. Scalpul nu face exceptie, iar in momentul in care se produc aceste schimbari, celulele care se desprind de scalp si nu sunt inca moarte, se transforma in neplacuta si binecunoscuta matreata. Aceasta este cea mai intalnita tulburare a organismului din timpul procesului de crestere si regenerare a celulelor pielii, iar principalele cauze interne care determina aceasta afectiune sunt dereglarile hormonale, stresul, oboseala, igiena necorespunzatoare, lipsa hidratarii etc. Cauzele externe tin de folosirea gresita a agentilor de colorare a parului, de utilizarea excesiva de fixativ, gel, spuma de par, de clatirea insuficienta a parului si a scalpului, de stres si anxietate, de spalarea parului la intervale de timp mai mari de 5 zile.
Pierderea excesiva a parului. Acesta este un alt indiciu care ne spune ca este posibil sa avem un scalp uscat si ca ar trebui sa luam masuri serioase in acest sens. Daca ignori faptul ca peria ta aduna tot mai multe smocuri de par, este posibil sa ai probleme grave la nivelul scalpului pe viitor, iar tratamentele pot fi lungi si costisitoare. Stresul si dereglarile hormonale sunt, in general, principalele cauze care determina caderea parului, iar aceasta afectiune poate duce la frustrari si stari de anxietate. Din fericire exista tratamente profesionale care pot reda vitalitatea si rezistenta podoabei capilare, insa, conform zicalei "mai bine sa previi decat sa tratezi", este bine sa ne ferim scalpul de astfel de afectiuni folosind sampoane impotriva caderii parului.
Punctele albe de la nivelul scalpului. Ele indica de obicei faptul ca o persoana sufera de o afectiune denumita dermatita atopica. Si in acest caz, scarpinatul necontrolat poate face ca pielea sa se inroseasca si sa se irite. Desi aceasta afectiune este mai des intalnita in cazul copiilor, ea poate aparea la orice varsta si este determinata, in general, de antecedentele familiale sau de consumul unui anumit aliment.
In functie de gravitatea bolii, putem scapa de scalpul uscat fie prin tratamente profesionale, efectuate de medicul dermatolog, fie prin masti pentru par aplicate chiar la noi acasa. In ceea ce priveste tratarea la domiciliu, exista mai multe tipuri de masti pe care le poti incerca pentru a scapa de scalp uscat:
Masca pe baza de oua, pentru scalp uscat: intr-un bol amesteca doua oua, doua linguri de ulei de masline si 1/8 dintr-o cana de apa, pana cand obtii o pasta consistenta. In functie de cat de mult par ai, poti mari sau diminua cantitatile. Aplica amestecul pe par dupa spalare, cand parul este inca umed si lasa-l sa actioneze timp de 15 minute, apoi clateste bine cu apa calduta.
Masca pe baza de miere, pentru scalp uscat: amesteca patru linguri de ulei de masline cu doua linguri de glicerina vegetala pura si cu alte doua linguri de miere de albine. Spala bine parul cu sampon, apoi foloseste amestecul obtinut in loc de balsam de par. Lasa-l sa actioneze 15 minute si clateste cu apa calda.
Masca pe baza de ulei de masline, pentru scalp uscat: intr-o tigaie incalzeste uleiul pana devine caldut (temperatura trebuie sa fie potrivita, ca tu sa il poti aplica pe scalp fara sa te arzi). Ia uleiul de pe foc si lasa-l sa se raceasca pentru 30 de secunde, apoi foloseste-l pe post de masca de par, aplicandu-l pe sectiuni ale scalpului. Foloseste clame de par daca e necesar, pentru ca este important ca masca sa fie intinsa pe intreaga suprafata a scalpului. Infasoara-ti parul intr-o punga de plastic si lasa uleiul sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care spala-te cu sampon si nu uita sa clatesti bine cu apa calda.
Un scalp uscat poate provoca oricui stari de depresie si frustrare, deoarece afecteaza persoana atat la nivel psihic, cat si fizic. Este foarte important sa stim care sunt cauzele si simptomele unui scalp uscat, pentru a ne putea feri sau trata corespunzator de aceasta afectiune atat de neplacuta.