Dorohoi News Logo

Ce facem când copilul spune că îl doare burta

dureri-de-burta

De cele mai multe ori, crampele abdominale sunt inofensive si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea celor mici. Se spune ca aproximativ 10% dintre copii sufera, de-a lungul copilariei, de dureri abdominale ocazionale, nepatologice, care dispar de la sine sau in urma administrarii unor remedii simple si rapide.
 
Pentru a nu intra insa in panica la fiecare semn de disconfort abdominal al celui mic, medicii gastroenterologi considera ca exista cateva indicii care pot indica faptul ca durerile de burtica ale celui mic sunt semn al unei afectiuni grave. Astfel, atunci cand copilul manifesta unul dintre urmatoarele semne, este posibil ca in spatele durerilor incomode de burtica sa se ascunda o afectiune medicala: durerile sunt insotite de diaree, varsaturi (stare de greata) sau febra; copilul are o stare generala proasta, este palid la fata, se izoleaza in camera lui, sta in pat, este molesit; durerile abdominale sunt severe si nu dau semne sa se opreasca, desi i-ati administrat remedii terapeutice; apare lipsa poftei de mancare, care se prelungeste pe intervale lungi, de ordinul orelor, perioada in care refuza chiar si bauturile.

Medicii specialisti mentioneaza ca cele mai frecvente boli sau afectiuni la copii care au ca simptom durerile abdominale sunt: constipatia; intoxicatia alimentara; gastroenterita (gripa la stomac); diareea; gastrita. Cu toate acestea, mai exista o serie de boli, ceva mai rar intalnite la varste mici, dar care stau la baza acestui disconfort abdominal la copil: alergiile alimentare; apendicita; sindromul de colon iritabil; obstructia intestinala; pneumonia.

Durerile de burtica mai pot avea si o alta cauza, pe care multi parinti evita frecvent sa o ia in considerare. Ele pot fi manifestari somatice ale stresului sau anxietatii prin care poate trece copilul. Daca micutul a trecut prin evenimente emotionale care l-au marcat – schimbarea locuintei, a scolii sau clasei in care invata, un deces in familie sau ca a fost martor in situatii traumatizante din punct de vedere emotional: abuzuri fizice, verbale, scandaluri, accidente, este posibil ca durerile de burtica sa fie un mod prin care copilul isi exprima suferinta. Mai mult, se pare ca si frica intensa, tachinarea colegilor de la scoala, teama de un examen si suprasolicitarea fizica sau intelectuala a copilului se pot manifesta, printre altele, si cu dureri abdominale.

Este bine ca atunci crizele de crampe abdominale se tot repeta, devin din ce in ce mai severe si ii afecteaza calitatea vietii de zi cu zi, copilul sa fie dus la pediatru pentru investigatii medicale. Daca medicii nu depisteaza o cauza fizica sau patologica a durerilor de burtica, se ia in calcul si factorul emotional. Vorbeste cu micutul tau daca are vreo problema sau ii este teama de ceva. Asigura-l ca esti langa el si ca il vei ajuta.

Musetelul este o planta recomandata in problemele digestive usoare la copii pentru ca are proprietati antiinflamatorii si calmante si contribuie la o ameliorare rapida a disconfortului abdominal. Ghimbirul s-a dovedit a fi un remediu eficient in tratarea multor probleme digestive, printre care si in calmarea crampelor abdominale si disconfortului cauzate de colici, dispepsie, spasme prezente in simptomatologia multor afectiuni digestive. Conditia pentru ca acest remediu naturist sa dea roade este ca simptomele sa nu fie insotite de febra. Copilul poate avea parte de o revenire rapida daca ii dai, de doua ori pe zi, un amestec dintr-un sfert de lingurita de suc concentrat de ghimbir amestecat cu jumatate de lingurita de miere. Fie ca este administrata sub forma de ceaiuri sau ca face parte din dropsuri concentrate, banala menta este poate una dintre cele mai indicate plante in problemele de stomac. Are un efect calmant asupra muschilor stomacului, dar este indicata si pentru imbunatatirea digestiei.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web