Dorohoi News Logo

Ce faci când ți se rupe o aluniță

alunita

Alunitele, numite si nevi, apar atunci cand celulele din piele cresc grupate, in loc sa fie raspandite pe suprafata pielii. Aceste celule se numesc melanocite si formeaza pigmentul care da pielii culoarea naturala. Majoritatea alunitelor apar in copilarie si in primii 30 de ani de viata. Ca adult, este normal sa ai intre 10-40 de alunite.
 
Majoritatea alunitelor nu prezinta niciun pericol medical. Cele normale, care nu ar trebui sa te ingrijoreze, sunt formatiuni delimitate clar, rotunde sau ovale si de culoare uniforma. Semne de intrebare ar trebui sa apara doar in cazul alunitelor displazice sau atipice, care nu au o forma simetrica si sunt mai mari decat cele normale (6 milimetri sau mai mult). De asemenea, acestea isi modifica aspectul in timp.

Daca observi ca alunita are mai mult de doua nuante, sangereaza, produce mancarimi sau disconfort, trebuie sa vizitezi un dermatolog. In cazul alunitelor care ridica suspiciuni, se recomanda extirparea, o procedura simpla si nedureroasa. Dupa ce a fost scoasa, alunita este trimisa la analize, pentru a determina daca este maligna.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web