Specialistii ne recomanda ca pentru a avea parte un somn linistit sa ne aranjam dormitorul în asa fel încat sa avem pare de întuneric, liniste si miros placut. Interesant este faptul ca mirosul poate fi mai important decat am banui. De secole, exista oameni care recomanda anumite mirosuri atat pentru trezit, cat si pentru un somn linistit. Mai jos am tratat pe rand patru arome utilizate fie pentru a avea un somn linistit si odihnitor, fie pentru a ne putea trezi cat mai repede si a ne simti cat mai energici.
Parfumul de lavanda ne ajuta sa adormim mai repede si mai bine. Prin urmare, datorita acestei arome nu numai ca avem parte de un somn bun, dar ne vom trezi si mai odihniti. Levantica, spun specialistii, poate îmbunatati calitatea somnului pentru toata lumea, însa se pare ca ea are cel mai mare efect asupra femeilor si a persoanelor tinere, mai ales asupra celor care sufera de insomnie moderata. Un studiu coordonat de Peir Hossein Koulivand, a analizat situatia pacientilor carora li se administra benzodiazepina, un sedativ puternic. Atunci cand participantilor li se întrerupea tratamentul cu aceasta substanta, acestia manifestau probleme de somn. Însa, atunci cand pacientii erau expusi la uleiuri aromatice de lavanda, ei reveneau la somnul linistit pe care îl avusesera atunci cand urmau tratamentul cu benzodiazepina. Într-un alt studiu, indivizii au declarat ca dupa ce adorm cu ajutorul mirosului de levantica, a doua zi dimineata ei sunt mai energici decat de obicei. Într-o alta cercetare, s-a constatat ca atunci cand lavanda este amestecata cu busuioc, maghiran si ienupar, ea reduce problemele de somn în cazul persoanelor în varsta.
De mult timp, radacina de valeriana se utilizeaza pentru tratarea anxietatii si a problemelor de somn. În Roma antica, medicul si filosoful Galen prescria valeriana pentru tratarea problemelor de somn. si astazi, planta continua sa fie cunoscuta ca un supliment oral popular. Un grup de oameni de stiinta din Japonia a realizat un studiu în care au expus sobolani la mirosul de valeriana. Astfel, ei au descoperit ca animalele care au mirosit valeriana au adormit mai repede si au avut un somn mai bun.
Cu toate acestea, nu exista suficiente studii pentru a indica daca mirosul valerianei are acelasi efect si asupra oamenilor.
Cercetarile indica faptul ca menta este benefica pentru reducerea senzatiei de oboseala si pentru o mai buna concentrare. Într-un studiu, participantii au fost asezati într-o camera întunecata pentru 10 minute, iar apoi li s-a masurat gradul de somnolenta. Rezultatele au indicat ca subiectii care au fost expusi la mirosul de menta cat au fost închisi în camera întunecata aveau o stare de somnolenta mai redusa, comparativ cu restul participantilor care nu fusesera expusi la niciun miros. Prin urmare, oamenii de stiinta considera ca expunerea la mirosul de menta în diminetile în care ne trezim obositi, ar putea reduce senzatia de somnolenta, determinandu-le sa ne simtim mai energici.
Mirosul de lamaie promite sa va trezeasca si sa va dea energie pentru zilele lungi si dificile. Revenind la studiul oamenilor de stiinta din Japonia, trebuie sa spunem ca tot ei au testat si eficacitatea aromei de lamaie. În urma studiului s-a constatat ca în timp ce valeriana promoveaza somnul linistit, mirosul de lamaie ne mentine treji mai mult timp. Mai exact, cercetarea a indicat ca sobolanii expusi la aroma de lamaie au adormit mult mai greu decat cei care nu au simtit niciun miros.