Multi oameni care îsi verifica starea de sanatate primesc un diagnostic aparent insolit: cel de „ficat gras”. Trebuie sa stii ca ficatul este principala uzina „prelucratoare” a organismului. Aici se metabolizeaza cei mai multi nutrienti, inclusiv carbohidratii si grasimile. Ficatul este si „depozitul” pentru foarte multe minerale si vitamine, are un rol important în detoxifiere (inclusiv legat de consumul de alcool) si este, în ansamblu, un organ foarte solicitat.
Exista doua tipuri mari de steatoza hepatica sau „ficat gras”: alcoolica si nealcoolica. În cazul formei alcoolice, aceasta apare atat dupa consumurile ridicate, cat si dupa cele mai mici. Ficatul este organul principal care se ocupa de metabolizarea alcoolului. De aceea, este si organul-tinta pentru toxicitatea acestuia. Obezitatea, genetica, dieta incorecta si hepatita C pot favoriza steatoza. Obezitatea, diabetul, dislipidemiile sunt printre cauzele aparitiei „ficatuluzi gras”.
Mult mai frecventa este însa steatoza nealcoolica. Incidenta acesteia urmeaza o tendinta ascendenta în ultimii ani, odata cu cresterea spectaculoasa a numarului de cazuri de supraponderalitate si obezitate. Daca un procent mic de grasime în ficat este bine suportat, nivelurile mai mari pot duce la lezarea, în timp, a celulelor ficatului, cu evolutia nefavorabila catre ciroza si insuficienta hepatica. Cauzele esentiale sunt obezitatea, dislipidemiile (hipertrigliceridemiile sau hipercolesterolemiile), diabetul, ca si antecedentele de hepatita virala, administrarea de medicamente hepatotoxice, pierderile prea rapide în greutate si malnutritia. Din conditiile enumerate, putem deduce cu usurinta ce-i de facut contra ficatului steatozic, mai ales ca, asa cum aminteam anterior, steatoza în formele initiale este reversibila.
Ce e bine sa contina dieta persoanelor cu „ficat gras”. În primul rand, trebuie sa ne preocupe reducerea greutatii. O dieta adecvata în care exista, în mod echilibrat, toate principiile nutritive (inclusiv grasimi, dar într-un procent mic, nedepasindu-se 20% din caloriile zilei), bogata în fibre si diluata caloric, combinata cu cresterea nivelului de activitate fizica, reprezinta combinatia optima pentru recapatarea greutatii normale. De asemenea, profilul lipidic trebuie normalizat, prin minimalizarea consumului de grasimi nesanatoase, cum sunt cele din carnea grasa de porc, vita, oaie, din unt, smantana si branzeturi grase, din galbenus, si prin înlocuirea lor cu uleiuri vegetale extravirgine. În principiu, ar trebui sa combinam în mod armonios mai multe tipuri de uleiuri, pentru ca profilul lor de acizi grasi e diferit. Astfel, ar trebui sa mancam si ulei de rapita, si de masline, de floarea-soarelui sau de in.
Nu renunta la carbohidrati si include Omega-3! Tot pentru normalizarea profilului lipidic sunt folositori acizii grasi Omega-3 din carnea grasa de peste, fitosterolii si fitostanolii din seminte, cereale integrale si leguminoase, fibrele solubile din ovaz sau vinete si bame. Aportul de carbohidrati este esential pentru sanatatea ficatului, pentru ca el contine glicogen (o forma de depozit a carbohidratilor), iar rezervele de glicogen îi furnizeaza continuu energia de care are nevoie. Deci nu renunta la carbohidrati, dar încearca sa mananci mai ales carbohidrati lenti, cum sunt cei din cerealele integrale, nuci si alune, leguminoase. În acelasi timp, suplimentele mineralo-vitaminice, tonicele hepatice pot fi si ele de ajutor, chiar daca nu contribuie în mod direct la „topirea” grasimii din ficat.
Toate dietele hiperlipidice si hiperproteice, sunt extrem de daunatoare “ficatului gras”. Scaderea în greutate trebuie sa se faca treptat, nu mai mult de 3-4 kg pe luna. Altfel, scaderile drastice, obtinute prin regimuri restrictive care induc malnutritie, pot fi tot atat de daunatoare pentru ficat ca si o cura de… îngrasare!