Dorohoi News Logo

Cum să combați colesterolul mărit

Colesterol

Colesterolul marit reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni la nivel mondial. Pentru a o ameliora, trebuie sa urmezi doua reguli simple: o dieta adecvata si miscare. Afla cum sa controlezi aceasta afectiune, ce alimente sa consumi si cum sa le prepari!

Colesterolul, substanta regasita in toate celulele si tesuturile din organism, ajuta la sinteza hormonilor de crestere, produce acizii necesari functionarii bilei, contribuie la metabolizarea carbohidratilor si la producerea vitaminei D, necesara oaselor.
Doctorul Doctorul Codrut tutu, specialist in acupunctura si apifitoterapie, atrage atentia ca: „Desi colesterolul are un rol vital, o crestere mare a acestuia poate provoca daune majore organismului prin depunerea pe vase care poate conduce la un risc crescut de atac de cord sau prin desprinderea de bucati din placile de colesterol care pot sa ingreuneze sau sa blocheze circulatia, inclusiv cea spre creier”.

Colesterolul este transportat prin sange de doua tipuri de molecule, in functie de densitate, care poate fi mica sau mare. Cele cu densitate mica provin din grasimi saturate si sunt cele care depoziteaza colesterolul pe vase, celelalte provin din grasimi sanatoase si transporta colesterolul pana in ficat, de unde este eliminat. Specialistul nostru tine sa sublinieze ca: „Printr-o dieta inteligenta, insotita de sport, problema colesterolului marit poate deveni istorie pentru orice persoana”.

Doctorul precizeaza ca „impotriva colesterolului marit un rol esential il au grasimile sanatoase, nesaturate, adica cele din surse naturale, care nu sunt oxidate, rafinate sau incalzite la temperaturi foarte ridicate”.

Doctorul recomanda alimentele care contin grasimi mononesaturate: pestele gras, precum macroul, somonul sau tonul, uleiul de masline sau de susan, untul de arahide, avocado si maslinele.

Iar dintre cele care contin grasimi polinesaturate sunt: uleiul de porumb, nucile, semintele de floarea soarelui sau de susan. Medicul mai precizeaza ca sunt permise toate fructele si legumele proaspete sau preparate dietetic, mirodeniile, precum si untul, smantana si branzeturile naturale, dar in cantitati ponderate. Foarte important, specialistul nostru atrage atentia asupra eliminarii din alimentatie a surselor de grasimi rele, saturate. Acestea sunt carnea de porc, de miel si pielea de pui. Medicul trage un semnal de alarma, spunand ca trebuie exclus din alimentatie orice fel de aliment prajit.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web