Uleiurile de cocos şi de măsline sunt cele mai utilizate uleiuri care s-au dovedit, pentru multe persoane, benefice pentru piele. Există şi alte uleiuri de care pielea ta ar putea profita.
Uleiuri pentru îngrijirea pielii şi a părului s-au folosit din cele mai vechi timpuri, însă nu orice persoană poate folosi orice ulei. Ideal este să te consulţi cu un medic înainte de a le utiliza şi e bine ca, înainte de folosire, să pui o picătură pe o porţiune mică de piele (de exemplu, în spatele lobului urechii) şi să observi dacă ai o reacţie alergică (locul respectiv se înroşeşte, simţi mâncărime etc.).
Uleiuri benefice pentru piele: cocosul e pe primul loc
Uleiul de cocos conţine vitaminele E şi K, are proprietăţi antifungice şi antibacteriene şi este foarte uşor absorbit în piele. Uleiul de cocos poate fi folosit pe pielea capului, împotriva mătreţii (masezi bine scalpul cu ulei de cocos, înfăşori capul cu un prosop şi stai cel puţin o oră, apoi te speli cu şamponul tău obişnuit), pe pielea corpului, pe post de loţiune şi, dacă nu suferi de acnee, îl poţi folosi şi pe pielea feţei. Uleiul de cocos este în general bine tolerat de oricine. E bine să îl cumperi presat la rece, nerafinat.
Uleiul de măsline
În varianta extravirgin, uleiul de măsline nu declanşează alergii de obicei. Bogat în vitaminele A, D, E şi K, uleiul de măsline are acţiune hidratantă şi le este util mai ales persoanelor cu pielea uscată. Îl poţi folosi, de exemplu, pentru pielea capului, împotriva mătreţii şi a scalpului uscat. Masează-te uşor, înfăşoară capul într-un prosop şi lasă uleiul să acţioneze pste noapte, iar dimineaţă spală-ţi părul cu şamponul tău obişnuit, şamponând de două ori, ca să elimini orice urmă de ulei. De asemenea, îl poţi folosi pe zonele foarte uscate ale corpului, precum coatele sau călcâiele.
Uleiul de floarea soarelui
Printre alte uleiuri benefice pentru piele se numără şi binecunoscutul ulei de floarea soarelui. Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E, ceea ce face ca acest ulei să fie unul util pentru piele. Un studiu din 2013 a arătat că uleiul de floarea soarelui protejează pielea bebeluşilor şi nu cauzează eczeme.
Uleiul de jojoba
Deşi poate nu este la fel de popular precum cel de cocos sau de măsline, şi uleiul de jojoba are proprietăţi care îl situează printre cele mai benefice uleiuri pentru piele. Se pare că este antiinflamator şi ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor casnice.
Uleiul de migdale
Vitamina E, zincul şi potasiul se regăsesc în compoziţia uleiului de migdale, ceea ce il fac o alegere bună pentru îngrijirea pielii feţei. Atenţie, însă, la potenţialul său alergenic.