Dorohoi News Logo

Ceapa, leacul bun în răceală, dar şi în boli grave. Află cum să o consumi!

ceai-de-ceapa

Cunoscută ca fiind ingredientul cel mai folosit în bucătărie, ceapa este una dintre cele mai sănătoase legume, având nu doar virtuţi culinare, ci şi terapeutice.

Ceapa este bogată în vitaminele B6, C, E şi în minerale cum sunt siliciul, potasiul, seleniul, iodul, fosforul, sulful, calciul, fierul şi sodiul. Un compus valoros din ceapă este quercitina, care s-a dovedit că ar putea să inhibe apariţia anumitor boli.

Combate simtomele răcelii
Ceapa conţine peste 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene şi este de preferat să o consumi proaspătă pentru a profita din plin de calităţile ei. Efectul benefic în susţinerea imunităţii este dat de seleniu. În perioadele de răceli sau gripe, îţi poţi prepara câteva remedii pe bază de ceapă.
Pentru tuse - amestecă 5 ml de suc de ceapă cu 10 ml de miere pură şi ia acest remediu măcar de două ori pe zi. Vei scăpa de tuse şi îţi vei calma gâtul iritat. Încearcă şi următorul remediu care te pune pe picioare dacă ai viroze. Tai 1 ceapă de dimensiune medie în 4 bucăţi. Le pui într-un recipient, apoi torni 1 litru de apă fierbinte peste ele. Laşi recipientul acoperit aproximativ 20 de minute, le presezi şi după ce s-a răcit, adaugi 2 linguriţe de miere. Pentru a avea efecte pozitive în lupta împotriva răcelii, trebuie să consumi infuzia de mai multe ori în timpul zilei. Aceasta te va face să te simţi mult mai bine din prima zi.

Scade riscul de apariţie a cancerului
Studiile au arătat că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de a face boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă. Acţiunea benefică este conferită de quercitină, compus cu valoare antioxidantă.

Are proprietăţi diuretice
Ceapa împiedică retenţia de apă, ajută la eliminarea nisipului la rinichi, ameliorează guta şi artrita. Dacă ai probleme cu hipertensiunea arterială, încearcă să consumi cât mai des ceapă, indiferent că este crudă sau fiartă. Ceapa ajută la scăderea tensiunii în mod natural şi, de asemenea, subţiază sângele şi dizolvă cheagurile formate.

Opreşte căderea părului
Sucul de ceapă, aplicat de două ori pe săptămână, timp de 2 luni, este foarte eficient în creşterea părului. De asemenea, este folositor şi pentru firele subţiri care se rup repede, chiar şi pentru stoparea albirii premature a părului.

Remediu pentru detoxificarea rinichilor
Ai nevoie de 2 l de apă, 2 cepe, 3 legături de pătrunjel şi sucul de la 3 lămâi. Într-o oală fierbi apa. Cureţi şi tai ceapa în bucăţi, le bagi într-un borcan, torni apa fiartă, adaugi pătrunjelul şi sucul de lămâie şi îl laşi la rece cel puţin 2 ore, iar la sfârşit strecori compoziţia. Împarţi lichidul în 5-6 porţii şi îl consumi în decursul unei zile. Urmezi cura 3 zile pe săptămână.

Remedii externe
Aplicaţiile repetate cu suc de ceapă (de 3-4 ori pe zi, pe o perioadă de 5-6 zile) se recomandă pentru combaterea negilor şi pistruilor. Cureţi, speli şi zdrobeşti 1 ceapă şi 4 căţei de usturoi. Zeama obţinută o aplici direct pe zonele cu pete şi masezi. O laşi să acţioneze 10 minute, după care clăteşti pielea cu apă caldă. Repetă acest tratament de 2 ori pe săptămână.

Alte beneficii ale cepei
Reduce riscul coagulării sângelui
Contribuie la creşterea colesterolului bun, ajutând la scăderea celui rău şi a trigliceridelor
Induce somnul
Tratează infecţiile
Previne anemia
Facilitează digestia
Protejează muşchii şi oasele
Ajută la menţinerea unei inimi sănătoase
Reduce durerile de dinţi

Contraindicaţii
Ceapa se consumă cu prudenţă de bolnavii de gastrită, de cei cu colită de fermentaţie şi de cei cu colonul iritabil. Dacă ai o intoleranţă digestivă mai mică sau mai mare la ceapă, nu o consuma în exces.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web