Cercetarile au aratat ca persoanele care mananca avocado tind sa fie mai sanatoase in general, cu un aport mult mai mare de substante nutritive si cu un indice al masei corporale mai mic. Iata de ce ar trebui sa mananci si tu un avocado intreg in fiecare zi!
1. Are un continut bogat de substante nutritive. Fructul de avocado este o sursa incredibila de substante nutritive, oferind aproape 20 de vitamine si minerale in fiecare portie. Un avocado contine aproximativ 53% din doza zilnica recomandata de vitamina K, 41% din doza de acid folic, 33% din doza de vitamina C, 28% din doza de potasiu, 26% din doza de vitamina B6, 21% din doza de vitamina E si 19% din cea de cupru.
2. Este o sursa de grasimi sanatoase. Desi continutul de grasimi al acestui fruct este ridicat, acesta are doar grasimi sanatoase, printre care se numara si grasimile mononesaturate. Acest tip de grasimi poate reduce riscul de infarct si de accident vascular cerebral, precum si nivelul colesterolului rau din sange.
3. Te poate ajuta sa slabesti. In mod surprinzator, consumul de avocado te poate ajuta sa scapi de kilogramele nedorite. Un studiu publicat in Nutrition Journal a descoperit ca o jumatate de avocado pe zi in cazul persoanelor supraponderale le poate face sa se simta satule pentru o perioada mai lunga de timp dupa masa. Participantii au raportat o pofta de mancare cu 40% mai mica pe o perioada de trei ore si o pofta de mancare cu 28% mai mica pe o perioada de cinci ore dupa masa. Acestia au fost mai satisfacuti de mesele lor si le-a scazut si pofta de a manca diferite gustari intre mese.
4. Previne diabetul. Fructul de avocado ii vine organismului in ajutor si cand vine vorba de echilibrarea nivelului de zahar din sange. Mentinerea nivelului de zahar din sange stabil este importanta pentru reducerea riscului de aparitie a diabetului. Dupa ce au consumat jumatate de avocado la pranz, participantii au avut nivelul glucozei din sange si cel al insulinei masurate la intervale specifice. Desi includerea fructului de avocado a crescut nivelul caloriilor si al carbohidratilor, participantii nu au prezentat o crestere a nivelului zaharului din sange comparativ cu persoanele care au mancat un pranz fara avocado.
5. Lupta impotriva inflamatiei. Inflamatia cronica din organism este responsabila pentru astm, alergii, artrita, Alzheimer, boli de inima, cancer si multe alte afectiuni. Fructul de avocado ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiei, datorita continutului de acid oleic, grasimea mononesaturata care se gaseste si in uleiul de masline. Acidul oleic a fost corelat cu reducerea inflamatiei in mai multe studii.
6. Imbunatateste absorbtia substantelor nutritive. Atunci cand vine vorba de vitamine, minerale si alti nutrienti, nu conteaza cat de mult mancam. Conteaza cum absorbim. Unele substante nutritive sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie combinate cu grasimi pentru ca organismul sa le poata asimila. Printre exemplele de substante nutritive solubile in grasimi se numara si vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K si anumiti antioxidanti. Daca adaugi jumatate de avocado intr-un bol cu spanac, salata si morcovi, vei putea absorbi de 8,3 mai mult alfa-caroten, de 13,6 ori mai mult beta-caroten si de 4,3 ori mai multa luteina.
7. Amelioreaza durerea. Extractul de avocado poate reduce simptomele artritei oaselor (osteoartrita). Datorita beneficiilor antiinflamatorii, ar putea ameliora si alte dureri cauzate de inflamatie. sursa: eva.ro