Dorohoi News Logo

Plante de ajutor în pancreatită

pancreas

Excesele culinare şi consumul generos de alcool pot declanşa crize dureroase de pancreatită. Până la vizita medicală, poţi calma disconfortul cu remedii din plante.

Alimentele greu digerabile şi alcoolul suprasolicită sistemul digestiv, încarcă ficatul şi inflamează pancreasul. Astfel, poate să apară pancreatita, afecţiune manifestată prin durere puternică în dreptul stomacului, în special la persoanele care se confruntă cu litiază biliară, cu exces de greutate sau la cele care au probleme cu alcoolul. Durerile abdominale violente îi determină pe cei în cauză să rămână nemişcaţi şi să solicite asistenţă medicală. Suplimentar crizelor de durere, pancreatita declanşează vărsături şi lipsa poftei de mâncare. Pot reduce intensitatea disconfortului plantele, din care se fac remedii eficiente, recomandate de fitoterapeuţi.

Ghimbiul şi ceaiul verde reduc disconfortul
Medicul Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă în apifitoterapie, recomandă 2 căni de ceai de ghimbir pe zi – 3-4 felii de rădăcină crudă se fierb câteva minute în 250 ml de apă – pentru ameliorarea stării de sănătate în caz de pancreatită. De asemenea, benefice în acest sens sunt ceaiurile asiatice – ceaiul oolong, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb –, pentru că îmbunătăţesc digestia, sunt bogate în antioxidanţi, metabolizează grăsimile şi reduc nivelul colesterolului dăunător şi al trigliceridelor. Medicul fitoterapeut atrage atenţia asupra consumului de mâncare grea, cu multă grăsime animală şi alcool.

Obligeana diminuează durerea
Crizele de pancreas pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului din rădăcină de obligeană, plantă cu proprietăţi antispastice şi antiseptice dovedite. Infuzia de obligeană este un pansament gastric util în caz de pancreatită. O poţi prepara din 1 linguriţă de rădăcină uscată şi măcinată şi 1 cană cu apă fierbinte. Se amestecă şi se lasă la infuzat, cu capac, 15 minute. Sunt recomandate cure de câte 1 lună, cu 2 ceşti de infuzie de plantă pe zi. Deosebit de eficient este şi maceratul la rece de obligeană. Preparatul din 1 linguriţă de rădăcină uscată şi mărunţită, ţinută 8-12 ore în 250 ml apă rece, se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte 1 înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală. În calmarea durerilor, se mai poate utiliza pulbere de obligeană, obţinută prin râşnirea rădăcinii. Se ia câte 1/2 de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, înainte de mese.

Anasonul stimulează activitatea pancreasului
De la anason se folosesc în scop terapeutic bulbul, frunzele, seminţele şi rădăcina. Anasonul deţine calităţi carminative, antispasmodice, stomahice şi care înmulţesc secreţiile pancreatice şi intestinale, datorită uleiului volatil din conţinut. Se recomandă câte 1 cană de infuzie pe zi, cu înghiţituri mici, obţinută din 1 linguriţă de fructe la 1 cană cu apă clocotită, care se lasă 5-7 minute la infuzat.

Anghinarea stimulează peristaltismul
Una dintre cele mai eficiente plante în menţinerea sănătăţii pancreasului, ficatului şi intestinelor este anghinarea. Medicii fitoterapeuţi spun că majoritatea plantelor amare sunt binevenite atât pentru ficat, cât şi pentru pancreas. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor şi la stimularea peristaltismului – contracţiile făcute de stomac şi intestine pentru a mişca alimentele şi a le împinge de-a lungul sistemului digestiv. În caz de pancreatită, urmează o cură cu infuzie de anghinare (1 lingură la 250-300 ml de apă clocotită), câte 1 cană pe zi, băută în mai multe reprize, dintre care şi înainte de mesele principale.

Sfat: Poţi consuma anghinarea sub formă de salată, cu puţin oţet de mere, ulei de măsline şi sucul unei lămâi.

Armurariul detoxifică pancreasul
O altă plantă amară cu efecte deosebite pentru sănătatea pancreasului este armurariul. Acesta conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul şi pancreasul, având şi proprietăţi antitoxice. Adică este de ajutor în caz de toxiinfecţii alimentare şi în excese alimentare şi de alcool. Infuzia din armurariu, din 1 lingură de seminţe la 1 cană de apă clocotită, care se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se bea de 2 ori pe zi.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web