De ce sa dai banii pe medicamente, cand ai solutii pentru o digestie usoara chiar in bucataria ta? Plantele aromatice pe care le folosesti de obicei la fripturi sau tocanite isi fac din plin datoria de „doftori”.
Chimenul calmeaza spasmele abdominale, trateaza balonarea, „taie” greata. Mestecand cateva seminte de chimen, poti scapa de balonare, spasme abdominale si chiar de greata. Nu degeaba chimenul ocupa un loc de cinste in bucataria indiana si in cea maghiara. Favorizeaza digestia, previne formarea gazelor intestinale si apara mucoasa gastrica de „atacul” sucurilor acide produse in timpul digestiei. Cateva seminte de chimen consumate inainte de masa tin departe senzatia de „prea plin”. Se foloseste sub forma de infuzie, cate 1 lingurita cu seminte la o cana cu apa clocotita. Bea 2 cani pe zi. La fel de eficient este daca-l consumi sub forma de pulbere ori seminte.
Papadia trateaza arsurile stomacale si are efect laxativ. Se spune despre tinctura de papadie ca este un bun purificator al ficatului si un stimulent al secretiilor pancreatice. De asemenea, stimuleaza digestia si are efect laxativ, ajutand la eliminarea normala a materiilor fecale. Se foloseste: fie sub forma de infuzie, cate 2-3 cani pe zi, fie sub forma de tinctura. Dilueaza 20-30 de picaturi de preparat in 150 ml de apa, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Mararul trateaza indigestia. Proprietatile medicinale ale mararului sunt cunoscute inca de pe vremea vechilor egipteni. Astazi, semintele de marar sunt folosite de toata lumea pentru a scapa de neplacerile cauzate de o masa copioasa si o indigestie deficitara. Se foloseste: sub forma de infuzie. Pune 1 lingurita cu seminte uscate intr-o cana cu apa clocotita. Acopera pentru 10 minute cu o farfurioara, apoi bea preparatul, avand grija sa mesteci la sfarsit si semintele.
Cicoarea stimuleaza secretia de bila si elimina toxinele din organism. Este o planta pe care o cunoastem mai ales pentru ca poate inlocui cafeaua. Are proprietati coleretice si colagoge, adica stimuleaza secretia de bila, fara de care digestia nu se poate realiza. O cura de 10-14 zile cu ceai de cicoare creste considerabil aceasta secretie. De asemenea, cicoarea ajuta la eliminarea toxinelor, fiind de un real folos ficatului. Se foloseste: sub forma de infuzie, cate 2 cani pe zi. In magazine, se gasesc preparate sub denumirea de „cafea instant de cicoare”. Sunt bune ca inlocuitori ai cafelei zilnice, avand la randul lor proprietati tonice si energizante. Pelinul stimuleaza digestia si detoxifica organismul. Nu degeaba bunicii nostri puneau in vin, cand il preparau, si frunze de pelin. Este una dintre cele mai importante plante medicinale. Puternic stimulator al digestiei, pelinul este si un excelent detoxifiant al organismului, precum si un puternic colagog (favorizeaza secretia de bila). Unde mai pui ca este si excitant digestiv, determinand producerea de sucuri digestive. Sefoloseste sub forma de infuzie, cate 2-3 cani pe zi, sau ca tinctura. Se ia cate 1 lingurita cu preparat, diluat in 150 ml de apa, de 3 ori pe zi. Atentie! Femeile insarcinate nu au voie sa consume pelin.