Dorohoi News Logo

De ce este important zincul în organism. Cele mai bune surse

zinc-surse-minerale-naturale

Oligoelement necesar în numeroase funcţii ale organismului, zincul joacă un rol important în imunitate, ajută la tratarea acneei, are acţiune antioxidantă, iar beneficiile nu se opresc aici.

Corpul uman conţine 2-3 g de zinc distribui în tot organismul. Este un mineral indispensabil organismului: participă la sinteza acizilor nucleici ARN şi ADN, este esenţial pentru creştere şi dezvoltare. Este necesar în numeroase reacţii enzimatice şi joacă un rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor şi lipidelor. Zincul este necesar pentru simţuri precum gustul şi mirosul, contribuie la menţinerea bunei stări a pielii şi părului, acţionează asupra reproducerii şi sexualităţii. De asemenea, susţine producţia prostaglandinelor, substanţe implicate în numeroase procese (contracţia uterului, acţionează asupra bronhiilor, rinichilor) şi care au acţiune antiinflamatoare. La vârstnici, nivelul scăzut de zinc este asociat cu procesul inflamator cronic.
INFO
Necesarul zilnic de zinc la femei este de 12 mg, iar la bărbaţi de 14 mg.

Susţine imunitatea
Zincul este implicat în apărarea antiinfecţioasă a organismului, participând la producţia de anticorpi şi globule albe, scuturi naturale care ne feresc de boli. Un studiu recent a arătat că mărirea necesarului de zinc poate reduce la jumătate durata unei răceli. Luat la debutul unei viroze, zincul poate scădea şi severitatea acesteia.

Tratează acneea
Beneficiile zincului în tratarea acneei sunt dovedite. Suplimentarea acestui mineral ajută controlul de sebuum, scade inflamaţia, favorizează cicatrizarea şi reduce leziunile acneice. În general, o cură cu zinc contra acneei durează 3 luni, tratamentul fiind personalizat.

DE REŢINUT
Nivelul de zinc din corp poate fi scăzut de medicamentele anticonvulsiviante, de anticoncepţionalele orale, de terapia hormonală, de antiacide şi de unele diuretice.
Carenţa de zinc se manifestă prin infecţii frecvente, răni care se vindecă greu, retard de creştere, tulburări ale mirosului şi gustului, scăderea fertilităţii masculine, dermatită, diaree, uscăciunea pielii, acnee, unghii casante, apatie şi iritabilitate.
Ştiai că...

...la persoanele cu diabet şi cu HIV s-a observat o carenţă de zinc? Lipsa acestui mineral este corelată cu incapacitatea organismului de a produce enzime folosite în metabolismul glucozei şi cu problemele de imunitate.

Cele mai bune surse
Printre sursele generoase de zinc se numără următoarele alimente (100 g): stridii (16 mg), ficat de vită sau de porc (9 mg), germeni de grâu (7 mg), pâine integrală (5 mg), vită, gălbenuş (4 mg), soia (3 mg), fasole şi linte (2-2,5 mg).

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web