Dorohoi News Logo

De ce nu este bine să abuzați de paracetamol

paracetamol_supradozaj

Unul dintre medicamentele cel mai frecvent folosite este paracetamolul. Timp de aproape cinci decenii, de cand a fost pus pe piata, substanta a fost si este prezenta în sute de preparate, fiind indicata pentru raceala si durere, singura sau combinata cu alte principii active. Faptul ca se elibereaza fara prescriptie medicala explica incidenta crescuta a intoxicatiilor accidentale sau voluntare.

Doza minima toxica este de 150 mg/kg la copil si de 7,5 g, la adulti. Dozele mai mari de 10 g determina afectare hepatica evidenta clinic, iar la doze între 13-25 g, afectarea ficatului se soldeaza, de multe ori, cu decesul pacientului.

Intoxicatia acuta cu paracetamol evolueaza în 4 stadii, începand cu stadiul initial (0-24 h de la ingestie - se manifesta prin lipsa poftei de mancare, urmata de greata, voma, dureri abdominale, paloare, transpiratii si stare de letargie. Urmeaza o etapa intermediara, în care fenomenele par a se atenua, dar ficatul devine dureros si poate sa apara un început de icter. Dupa 3-4 zile însa se instaleaza o stare de confuzie, varsaturi, icter evident, dureri în regiunea lombara, stare de letargie si coma. Urmeaza apoi, într-un interval de 5-14 zile, în functie de eficacitatea interventiilor terapeutice, revenirea sau decesul.

Tratamentul unei astfel de intoxicatii este diferit, în functie de momentul prezentarii la medic. Daca intoxicatul este descoperit în prima ora, eliminarea substantei ingerate din stomac si administrarea de carbune animal constituie o solutie terapeutica eficienta. Altfel, sub 8 ore de la ingestie se poate administra un antidot: N-acetilcisteina. Dupa 8 ore de la ingestie se va administra tratament-antidot si se vor monitoriza functiile vitale. Daca se reuseste normalizarea testelor, structura ficatului ajunge la arhitectura normala în aproximativ 3 luni. În formele severe de intoxicatii, mortalitatea poate ajunge pana la 20%. Pentru salvarea pacientului este nevoie, în cazurile disperate, chiar de transplant hepatic. Insuficienta hepatica poate lua o forma grava la alcoolicii cronici care ingera si paracetamol, chiar daca folosesc doze medii.

Întrucat acest medicament se gaseste aproape în fiecare casa, socotim necesar a atrage din nou atentia asupra riscului de supradozare sau intoxicatie, precum si asupra pericolului ca produsul sa ajunga la îndemana copiilor nesupravegheati.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web