Dorohoi News Logo

Cum poți avea o dietă mai eficientă

dieta

Sa iei masa cu prietenii sau cu familia este una dintre cele mai mari placeri ale vietii noastre, însa va poate da peste cap orice plan de dieta. Asadar, care este cea mai buna cale pentru a îti respecta dieta pe care ai decis sa o urmezi? Cu cine mamanci – sau nu – poate avea efecte asupra a ceea ce mananci si cum mananci. Studiile efectuate au demonstrat ca ceea ce mancam este influentat de cel cu care mancam. Cel mai recent studiu, prezentat saptamana trecuta la întalnirea American Heart Association, a aratat ca sansele de a încalca regimul alimentar impus cresc cu 60% atunci cand luam masa alaturi de alte persoane.

Cercetarea a avut ca subiecti un grup de 150 de persoane care, timp de un an de zile, au urmat o dieta pentru a pierde în greutate sau pentru a-si mentine greutatea, ajutandu-se de smartphone-uri si aplicatii pentru a urmari ce mananca si unde mananca. Celor care au luat parte la studiu li s-a cerut sa-si limiteze numarul caloriilor. sansele de a încalca regimul alimentar impus cresc cu 60% atunci cand luam masa alaturi de alte persoane. Cei care au mancat singuri au avut mult mai mare succes în respectarea dietei. Locul de munca, cu ale sale ispite dulci prilejuite de ziua vreunui coleg, creste sansele de încalcare ale dietei cu 40%. Masina afost cel mai sigur loc, cu doar 30% sanse de crestere a caloriilor ingerate.

Dar este enervat ca masa luata împreuna cu familia sau prietenii sa ne faca sa mancam mai mult! Un alt studiu asupra a 63 de adulti care au tinut un regim alimentar timp de sapte zile a demonstrat faptul ca luatul mesei împreuna cu alte persoane creste marimea portiilor cu 44%, iar participantii consuma mult mai multe grasimi decat daca ar lua masa singuri. Conducatorul studiului, psihologul american John de Casto, sustine ca mancatul singur reduce cantitatea de calorii ingerate si îmbunatateste rezultatele unei diete. Într-un alt studiu, el a demonstrat ca mesele luate în familie, chiar si atunci cand nu exista si copii, au mult mai multe calorii si sunt mancate mai repede decat mesele luate împeuna cu prietenii, care sunt la fel de mari dar dureaza mai mult.

Concluziile studiului s-au raportat la toate mesele din timpul unei zile, iar, daca barbatii stateau la masa, femeile erau tentate sa consume o cantitate mai mare de alimente decat de obicei. Prin urmare, daca luatul mesei în familie sau cu prietenii este una dintre ocaziile care ne produc foarte multa placere, dar totusi vrem sa slabim, ar trebui sa mancam singuri? Se pare ca suntem obligati sa ne pliem pe modelul celor care mananca în preajma noastra; nu doar ce mananca dar si cat de mult mananca. Nu mai opta pentru acel „ce comanda si ea/el”. Asculta-ti doar nevoile organismului. Un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine, arata ca, daca un apropiat devine obez, riscul de a deveni la fel si prietenul sau prietena lui sunt de 171%. Într-un fel sau altul, nu suntem capabili sa ne autocontrolam în ceea ce priveste alimentatia noastra. Ceea ce trebuie sa facem este sa ne concentram mai mult pe noi însine.

Prin urmare, daca planuiesti sa iei masa în oras, uita-te înainte pe meniul on-line si planifica-ti meniul. Nu mai opta pentru acel „ce comanda si ea/el”. Sau, mai bine, procedeaza asa cum ne sfatuieste dieteticianul Aisling Pigott. „Noi uitam sa pretuim si sa ne bucuram de mancare. Nu-ti impune restrictii si nu-ti strica cheful. Asculta-ti nevoile organismului.” Asadar, ignora ceea ce-si comanda cel de langa tine, mai ales atunci cand acesta nu este tocmai bun prieten cu cantarul.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web