Dorohoi News Logo

Cum prevenim și combatem lipsa de calciu

calciu-alimente-lactate-migdale

Calciul este un mineral extrem de important pentru organism, fiind implicat in cresterea si intarirea sistemului osos si a dentitiei, cat si in sanatatea sistemului cardiovascular, prin mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. De asemenea, prin implicarea sa in procese precum contractia si relaxarea musculara si in transmisia impulsului nervos, nivelul de calciu din organism este un parametru care nu trebuie neglijat.

Organismul are o nevoie continua de calciu, ceea ce face ca in momentul in care regimul alimentar nu este capabil sa suplineasca aceasta nevoie, calciul sa fie procurat din depozitele existente la nivelul oaselor. In acest fel are loc o scadere a densitatii osoase cu posibilitatea aparitiei osteoporozei, crescand astfel riscul de aparitie a fracturilor.

Femeile se nasc cu oase a caror densitate este mai mica, spre deosebire de sistemul osos al barbatilor, lucru ce impune o atenta supraveghere a metabolismului calciului. Pe de alta parte, este cunoscut faptul ca estrogenul este un hormon ce protejeaza impotriva pierderilor de calciu de la nivelul oaselor, explicandu-se astfel de ce, dupa instalarea menopauzei, nivelul scazut de estrogen face ca intreg sistemul osos sa fie vulnerabil si predispus catre pierderi de calciu si implicit catre aparitia osteoporozei.

Cele mai bune surse alimentare de calciu: Produsele lactate precum laptele, branza, iaurtul si sana reprezinta surse importante de calciu, fiind recomandat consumul lor zilnic, de preferat sub forma degresata. Consumul a 2 pahare de lapte pe zi este o modalitate buna de a evita complicatiile ce apar in urma deficitului de calciu. Putini stiu faptul ca numeroase legume reprezinta o importanta sursa de calciu pentru alimentatie. Astfel, sfecla, rubarba, andivele, fasolea verde, napul, varza, spanacul, broccoli si ceapa verde nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Carnea de peste si in special sardinele si somonul sunt bogate in calciu si in acizii grasi Omega-3 si Omega-6. O alimentatie bogata in acestea intareste sistemul osos si in acelasi timp protejeaza aparatul cardiovascular. Nucile, alunele si migdalele sunt cunoscute si recomandate de nutritionisti ca fiind surse importante de calciu. Consumul semintelor de susan (2 lingurite pe zi) este renumit in tratarea deficitului de calciu din organism. Nu in ultimul rand, soia si tofu (obtinut din laptele de soia) reprezinta surse valoroase de calciu. De asemenea, consumul zilnic al laptelui de soia (1 pahar pe zi) ajuta la refacerea depozitelor de calciu din organism.

Pe langa toate aceste propuneri alimentare, nu trebuie uitata importanta expunerii la soare, in urma careia organismul sintetizeaza vitamina D, ea ajutand la fixarea calciului in oase si, implicit, la intarirea acestora. In cazul femeilor diagnosticate cu osteoporoza este nevoie, pe langa, alimentatia bogata in calciu, si de suplimente de calciu si vitamina D in doze recomandate de catre medic. Si nu in ultimul rand, evitati consumul exagerat de cafea, sare si alcool, deoarece studii recente au demonstrat ca persoanele care le consuma in exces forteaza rinichiul sa excrete cantitati mari de calciu.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web