Vitamina E este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi, împreună cu vitaminele A, D și K, ceea ce înseamnă că se bazează pe grăsimea pe care o absorbiți din dieta dumneavoastră, spune Health Digest.
Probabil ați văzut vitamina E în produse cosmetice și de înfrumusețare, dar corpul dumneavoastră are nevoie de ea pentru o piele mai mult decât sănătoasă și strălucitoare. Vitamina E a fost legată de sănătatea inimii și a nervilor, cu funcția imunitară și cu expresia genelor.
Datorită proprietăților sale antioxidante puternice, este chiar esențială pentru prevenirea bolilor cronice legate de inflamația, cum ar fi cancerul, notează Harvard School of Public Health.
Deoarece vitamina E se găsește într-o mare varietate de surse naturale de alimente, National Institutes of Health afirmă că deficiența de vitamina E este rară la oamenii sănătoși. Cu toate acestea, un studiu din 2014 publicat în Advances in Nutrition a explicat că aproximativ 90% dintre americani nu primesc suficientă vitamina E în dieta lor, ceea ce poate crește riscul de deficiență de vitamina E, în special la copii. Potrivit cercetărilor, principalele cauze ale deficitului de vitamina E sunt „defectele genetice” și „sindromul de malabsorbție a grăsimilor”.
Pe de o parte, defectele genetice se caracterizează prin defecte ale proteinelor responsabile de transportul vitaminelor către ficat, unde sunt stocate împreună cu alte vitamine liposolubile (A, D și K). Cu toate acestea, deoarece vitamina nu poate ajunge nici măcar la ficat, studiul explică că acest defect genetic face ca nivelul de vitamina E să scadă rapid. Sindromul de malabsorbție a grăsimilor, pe de altă parte, după cum sugerează și numele, împiedică organismul să absoarbă grăsimile din dietă, care sunt necesare pentru metabolizarea vitaminelor.
Unele tulburări comune de malabsorbție a grăsimilor includ boala Crohn, boala celiacă sau boala hepatică, colita ulceroasă, colestaza sau obstrucția producției de bilă, pancreatita și chirurgia gastrică.
Vitamina E este esențială pentru menținerea structurii și funcției normale a creierului și a nervilor, conform unui studiu din 2015 publicat în Journal of Movement Disorders. Prin urmare, deficiența sa duce adesea la neuropatie sau disfuncție neurologică. Din cauza nervilor responsabili de contracția musculară, persoanele care au deficit de vitamina E prezintă adesea simptome de ataxie. Ataxia este o tulburare caracterizată printr-un control slab al mușchilor, care are ca rezultat incapacitatea sau dificultatea de a efectua mișcările de bază ale corpului, cum ar fi mersul, vorbirea sau înghițirea.
Alte simptome ale ataxiei includ stângăcia mâinilor, pierderea propriocepției (percepția poziției și a mișcării diferitelor părți ale corpului), lipsa reflexelor corpului, dificultăți la mișcări rapide, echilibru slab și vedere afectată. Lăsată netratată, poate duce chiar la dependență de scaunul cu rotile din cauza slăbiciunii picioarelor, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Cu toate acestea, ataxia cauzată de deficiența de vitamine este reversibilă odată ce terapia suplimentară este începută, explică Clinica Mayo.
Sănătatea creierului
Potrivit unei recenzii din 2021 publicată în Journal of Clinical and Translational Research, vitamina E este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că curăță moleculele dăunătoare numite radicali liberi, care în exces pot duce la stres oxidativ - un proces inflamator care distruge celulele și țesuturile. Potrivit studiului, creierul și sistemul nervos central sunt deosebit de vulnerabile la deteriorarea oxidativă, astfel încât efectele protectoare ale vitaminei E sunt cruciale.
În plus, studiul explică faptul că stresul oxidativ este direct legat de modul în care funcționează creierul și este un factor de risc pentru boala Alzheimer. Prin urmare, deficiența de vitamina E este asociată cu afectarea sănătății creierului.
Te îmbolnăvești des
Sistemul tău imunitar este responsabil pentru protecția la amenințări externe, cum ar fi bacteriile și virușii care cauzează boli, și face acest lucru prin celulele de apărare numite anticorpi, care sunt concepute pentru a lupta și ucide microorganismele dăunătoare.
Vitamina E este unul dintre cei mai eficienți nutrienți pentru reglarea funcției imune, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Jurnalul Uniunii Internaționale de Biochimie și Biologie Moleculară. Prin urmare, deficiența acestuia poate afecta modul în care corpul dumneavoastră luptă împotriva bolilor. De fapt, studiile au descoperit că deficiența de vitamina E poate afecta producția de anticorpi. Cu toate acestea, suplimentarea le poate îmbunătăți performanța și chiar reduce riscul de infecții și boli alergice.
Potrivit studiului, vitamina E ajută sistemul imunitar prin două mecanisme diferite. Primul este prin proprietățile sale antioxidante. Acest lucru se datorează faptului că membranele celulare defensive conțin acizi grași polinesaturați, care sunt ușor deteriorați de stresul oxidativ. Prin urmare, vitamina E ajută la menținerea lor intacte protejându-le de acest stres. În schimb, al doilea mecanism de protecție este prin efectele antiinflamatorii ale vitaminei, care ajută la reducerea producției de markeri inflamatori.
Arterele se înfundă
Dacă observați o creștere a tensiunii arteriale, este posibil să aveți deficit de vitamina E. Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru boli de inimă, cum ar fi boala coronariană (CAD), iar vitamina E joacă un rol vital în reducerea riscului de boli de inimă, potrivit unei recenzii din 2022 din revista LIFE. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu își dau seama că sunt deficienți până când au un atac de cord. Cu toate acestea, datorită activității sale antioxidante, vitamina E poate reduce riscul de boală coronariană. Procesul de ateroscleroză începe cu acumularea de LDL (colesterol rău) în pereții arteriali, care este ulterior oxidat de radicalii liberi, ducând la un lanț de evenimente care culminează cu formarea și acumularea plăcii în artere. Cu toate acestea, vitamina E este un captator puternic de radicali liberi care previne oxidarea LDL.
Corpul tău suferă de inflamație
Inflamația este un proces normal al corpului declanșat de propriul tău sistem imunitar atunci când dorește să te protejeze de boli. Cu toate acestea, inflamația cronică apare atunci când sistemul imunitar nu stinge alarma de boală după ce riscul a trecut, astfel încât continuă să producă compuși inflamatori care se acumulează și dăunează organismului.
Riscul de cancer de sân, plămân, colorectal și prostată crește
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul reprezintă aproape unul din șase decese, ceea ce îl face una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, cancerul de sân, plămân, colorectal și prostată fiind raportate a fi cele mai frecvente tipuri de cancer. Deși deficiența de vitamina E nu provoacă cancer, o revizuire din 2022 din revista Biomedicine a sugerat că vitamin E poate fi protectoare datorită efectelor sale imediate și puternice de inhibare tumorală.