Dorohoi News Logo

Prediabetul se poate vindeca, dacă este diagnosticat la timp. Diabetul este însă incurabil

4

Diagnosticul de prediabet este acea zona oarecum incerta, cand valorile cantitatii de glucoza din sange sunt mai mari decat cele normale - intre 110 si 125 miligrame/decilitru, dar mai mici decat valorile care ar defini diabetul zaharat, explica Dr. Julieta Cristescu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul Bio-Medica International, potrivit adevarul.ro.

Prediabetul poate fi tinut sub control astfel incat sa nu se ajunga la diabet, daca se depisteaza din timp si se fac anumite schimbari in stilul de viata al pacientilor. Medicul vorbeste despre care sunt cauzele ce duc la aparitia prediabetului si cum poate fi evitata tranzitia catre diabetul zaharat. 

Aproximativ 5% din romani sunt diagnosticati in fiecare an cu prediabet, in contextul a ceea ce numim „sindrom metabolic”, potrivit ultimelor statistici. Mai mult de jumatate dintre acesti pacienti ajung la diagnosticul de diabet zaharat de tip 2, in decursul a 5-7 ani de cand a fost depistat prediabetul. Nu doar diabetul zaharat se numara printre consecintele prediabetului - intregul organism are de suferit in urma prezentei unei cantitati mari de zahar in sange. Printre complicatiile prediabetului se numara hipertensiunea arteriala, nivelul modificat al fractiunilor de colesterol - atat cel „bun“ - HDL, cat si cel „rau“ - LDL, modificari ale trigliceridelor, predispozitia pentru afectiunile renale, oftalmologice, cardiovasculare

Lipsa de activitate fizica, excesul de grasime din organism - in special cel din jurul taliei, dar si mostenirea genetica se numara printre factorii care pot duce la aparitia prediabetului. Organismul persoanei diagnosticate cu aceasta afectiune nu mai proceseaza fiziologic zaharurile din sange - cunoscute si sub numele de glucoza, in mod corespunzator. Ca urmare, acestea se acumuleaza la nivelul circulatiei sangvine si nu mai ajung la muschi sau la alte tesuturi, pentru a putea fi transformate in energie.

„Cea mai mare parte din glucoza din sange provine de la alimentele pe care le consumam. Cand alimentele sunt digerate, zaharurile ajung in fluxul sanguin. Este nevoie de insulina - hormon care este produs de pancreas - pentru ca acestea sa fie „mutate“, transportate apoi la nivelul intracelula. in prezenta insulinei circulante, glucidele ajung astfel la celule, fapt ce face ca glicemia sa revina la nivele considerate normale. La persoanele cu prediabet, din cauza unei rezistente la insulina proprie - mai ales la persoanele supraponderale sau obeze - sau o scadere a sensibilitatii la insulina, acest proces nu functioneaza corespunzator. Ca urmare, nivelul de zahar din sange devine tot mai crescut”, explica dr. Julieta Cristescu.

Factorii care cresc riscul de aparitie a prediabetului nu sunt putini. Dintre acestia, se evidentiaza: greutatea corporala crescuta, lipsa de activitate fizica, mostenirea genetica, tulburarile de somn, sindromul ovarelor polichistice, varsta pacientului. Desi afectiunea poate aparea atat la copii, cat si la adulti, predispozitia este mult mai mare dupa 45 de ani.

„Persoanele aflate in aceasta etapa a vietii, tind sa nu mai faca la fel de multa miscare, sa piarda masa musculara si sa castige in greutate. in plus, prezenta diabetului gestational in timpul unei sarcini si unele obiceiuri alimentare, precum consumul frecvent de carne rosie, de alimente procesate sau de bauturi cu un continut ridicat de zahar, chiar si cele extrase direct din fructe, cresc riscul de aparitie a prediabetului”, adauga medicul diabetolog. Pentru depistarea prediabetului, medicul recomanda o serie de investigatii: „determinarea glicemiei bazale si daca sunt semne sau suntem in prezenta unor factori de risc - persoane cu diabet zaharat in antecedente heredocolaterale - membri de familie, se urmareste si glicemia de dupa masa, desigur, completate cu verificarea valorii hemoglobinei glicate HbA1C - se poate vedea retroactiv cum au evoluat valorile glicemice in decursul a cel putin trei luni in urma, dar si prin efectuarea testului de toleranta la glucoza – TTGO.” Se poate pune diagnosticul de preadiabet doar atunci cand valorile analizelor sunt ridicate, dar nu suficient de mari incat sa diagnosticheze diabetul zaharat, adauga medicul diabetolog, potrivit sursei citate.

Lista simptomelor care arata trecerea de la prediabet la diabet zaharat include senzatia de sete continua, nevoia de a urina mai des - mai ales pe timpul noptii, starea de oboseala persistenta, pierderea in greutate, desi apetitul este acelasi, si de multe ori tulburari de vedere - vederea „incetosata”. Schimbari in stilul de viata pot sa previna agravarea prediabetului, respectiv tranzitia catre diabet zaharat de tip 2. O alimentatie cat mai sanatoasa, mentinerea unei greutati corporale optime si miscarea regulata pot face ca nivelul zaharului din sange sa ajunga la limitele normale. Este important de stiut ca nu orice prediabet presupune aparitia diabetului zaharat. Este dovedit insa ca ponderea cazurilor care se agraveaza spre acest diagnostic este una ridicata. Riscul de aparitie a diabetului creste odata cu un nivel ridicat al colesterolului,a tensiunii arteriale, dar si daca pacientul este fumator.

„Prediabetul se poate ”vindeca”, daca este diagnosticat la timp si se respecta anumite reguli pentru intreaga viata. Diabetul insa, nu se vindeca propriu-zis, dar se poate mentine in limitele unui bun control al tuturor factorilor de risc, si care sa asigure o calitate buna a vietii si prelungirea sperantei de viata, asa cum o dovedesc nenumaratele studii clinic”, atrage atentia dr.Julieta Cristescu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice. Medicul recomanda pacientilor cu prediabet o alimentatie cat mai sanatoasa si echilibrata: sa consume multe legume, cereale integrale, proteine, dar si alimente bogate in fibre, mai ales ca acestea mentin pentru mai mult timp senzatia de satietate. Foarte utila este, de asemenea, practicarea oricarei forme de activitate fizica pentru 30 de minute, in fiecare zi, dar si mentinerea greutatii corporale in limitele normale - chiar si pierderea a 5%-10% din greutate poate sa aduca beneficii.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web