Sindromul oboselii cronice alertează medicii din țara noastră. Zeci de copii și tineri ajung în spitale și clinici de specialitate din cauza acestui sindrom, care poate duce în timp la anxietate și la episoade psihotice. Ce putem face pentru a-i ajuta.
Oboseala cronică apare de regulă din cauza unui program extrem de încărcat. Unii copiii au prea multe activități extrașcolare, merg la meditații, înnot, pian ori alte cursuri, iar toate acestea într-o singură zi.
Din acest motiv încep să aibă dificultăți de concentrare, de atenție și își pot neglija activitatea școlară.
Acest domn are doi copii de șapte și 11 ani. Ne-a povestit că încearcă să nu implice în prea multe activități extrașcolare în același timp, așa cum procedează foarte mulți părinți.
Dacă nu dispare, oboseala cronică nu este de ignorat, atrag atenția medicii. Zeci de copii și tinere ajung zilnic în spitale și în clinicile de specialitate din cauza acestor probleme care pot avea urmări grave.
„Avem aici de face cu copii și adolescenți care se pot prezenta în serviciile de psihiatrie pediatrică pentru dificultăți de atenție, de concentrare, de menținere a atenției în sarcinile școlare", spune Florina Rad, medic spitalul Alexandru Obregia.
„Există o presiune foarte mare legată de competitivitate, de performanță. Și lucrurile acestea, bineînțeles, creează această presiune și duce la o creștere a timpului de lucru. Oamenii vin obosiți, simt că nu mai pot, au ajuns la capătul puterilor", spune Eduard Moţoescu, medic Spitalul Alexandru Obregia.
Oboseala cronică este o tulburare complexă care afectează fizicul și psihicul. Secția de pediatrie a Spitalului Alexandru Obregia din Capitală este ocupată aproape în totalitate. Cei mai mulți copii și adolescenți care au nevoie de ajutor medical prezintă tulburări de comportament episoade psihotice, stări depresive. Afecțiuni care, atenție, pot fi cauzate și de oboseala cronică.
Fenomenul de burnout în rândul copiilor ia amploare din cauza programului încărcat, spun specialiștii. Mulți sunt înscriși la foarte multe cursuri, meditații sau alte activități extrașcolare în același timp.
„Din păcate, statul acasă cu părinții și comunicarea cu dumnealor și comunicarea dintre părinte și elev este foarte, foarte, în procentaj foarte mic și acest lucru duce la, eu știu, timiditate a unui copil", spune un educator.
Simptomele oboselii cronice pot dura săptămâni sau luni ca să nu se ajungă aici. Specialiștii le recomandă părinților să nu-i implice în prea mult activități pe copii și să petreacă zilnic timp.