Dorohoi News Logo

Cum se face îngrijirea corectă a mâinilor

alegerea-cremei-de-maini

Mainile contribuie decisiv la aspectul fizic al unei persoane. Ele arata fara tagada varsta sau pot spune multe lucruri despre personalitatea ta, asa ca, indiferent de cum esti imbracata sau machiata, trebuie ingrijite. Atunci cand vorbesti cu ceilalti, folosesti mainile pentru a da expresivitate spuselor tale. Ce s-ar intampla daca nu ai avea maini? Nu ai mai putea sa gatesti, sa te imbraci, sa scrii sau sa dai mana cu alti oameni. Doar pentru aceste lucruri ar trebui sa te gandesti cu mai mult respect la ele.


Daca vrei sa ai mainile frumoase, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte. Pielea lor trebuie sa fie moale si delicata; in caz contrar, trebuie ingrijita. Aplica o crema hidratanta pe maini cel putin de patru ori pe zi. O data pe saptamana, ele trebuie rasfatate, folosind o lotiune de exfoliere pentru fata. O data pe saptamana poti sa dai cu crema de fata pe maini inainte de culcare.

Daca ai pielea uscata, dupa ce te-ai spalat cu sapun, umezeste-ti mainile cu apa. Pune sare pe ele si maseaza usor, apoi indeparteaza sarea cu apa. Dupa uscare, aplica o crema hidratanta. Daca ai mainile grase, dupa spalare trebuie sa le freci usor cu putin malai. Poarta manusi de cauciuc atunci cand lucrezi in bucatarie sau in gradina. Protejeaza-ti mainile de semnele inaintarii in varsta (lipsa hidratarii, pete, micoze etc.) sau de intemperii (degeraturi, arsuri solare), atunci cand esti la plaja, in expeditie sau daca lucrezi in aer liber.

Ofera mainilor tale un tratament special cu uleiuri esentiale. Iata cateva sugestii: se fierbe o jumatate de litru de apa. Se adauga doua lingurite de amestec de plante medicinale – musetel, urzica, salvie, podbal, galbenele – si se lasa sa infuzeze 15-20 de minute. La sfarsit adauga cateva picaturi de ulei esential. Spala mainile cu aceasta infuzie, apoi aplica din belsug o crema hidratanta.

Iti poti prepara singura o crema hidratanta pentru ingrijirea mainilor. Amesteca o lingurita de miere cu alte trei de unt nesarat. Adauga o lingurita de infuzie concentrata. Aceasta va face crema mai bogata. Se absoarbe mai greu, dar lasa mainile matasoase si netede.

Pentru pielea foarta uscata, foloseste o data sau de doua ori pe saptamana urmatorul tratament: se amesteca o lingurita de glicerina cu un galbenus de ou proaspat, doua lingurite de ulei vegetal de calitate (masline, migdale etc.), zeama de la o lamaie si o cana de infuzie concentrata obtinuta din plante (amestec de flori de musetel, galbenele, soc) sau apa de trandafiri.

Prepara un piure dintr-un cartof si putin lapte. Aplicat pe maini, are efecte spectaculoase. Se lasa o jumatate de ora pe maini inainte de a fi indepartat prin spalare; va lasa mainile fine ca de bebelus. Atunci cand folosesti oua in bucatarie, nu arunca albusul. Intinde-l bine pe maini si lasa-l sa actioneze. Se indeparteaza usor prin spalare. Freaca mainile cu o felie de lamaie; tonifiaza si hraneste pielea.

Dupa ce ai spalat cu detergent alcalin, clateste-ti mainile cu lapte acru sau cu otet de mere diluat (o lingurita de otet la doua cani de apa). Va ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului pielii. Pastreaza-ti mainile calde. Nu doar pentru a le avea frumoase, ci si pentru a-ti mentine sanatatea. Raceala si gripa sunt favorizate de mainile si picioarele reci.

Unghiile au si ele nevoie de ingrijire. Daca folosesti un lac protector, nu utiliza acetona ca sa-l indepartezi. Periodic, da o pauza unghiilor tale. Lasa-le sa stea cateva zile fara oja sau lac. Pentru unghii mai tari, foloseste o infuzie de coada calului. Uleiul de masline incalzit, aplicat pe unghii, le va intari.

Indepartarea cuticulelor nu este intotdeauna cea mai buna idee, pentru ca iti face unghiile mai vulnerabile la infectii. Totusi, daca trebuie, pregateste-ti unghiile in felul urmator. Aplica o crema hidratanta peste cuticule. Stai cu unghiile in apa calda cu sapun, timp de cinci-sase minute. Dupa aceea le stergi de apa, impingi cuticulele spre exteriorul unghiei si apoi le indepartezi usor cu o forfecuta.

De multe ori, pentru a avea unghii tari si sanatoase, sunt necesare masuri suplimentare. Pentru intarirea lor se folosesc anumiti compusi organici de siliciu – pentru a accelera cresterea unghiilor si a preveni sfaramarea sau fisurarea lor. Alimentatia este si ea importanta, iar aportul suplimentar al unor substante nutritive ajuta la intarirea unghiilor. Acizii grasi omega 3, uleiul de trandafiri sau cel de peste sunt recomandate pentru a avea unghii sanatoase si puternice. Vitamina B (in special B5) este buna pentru piele si unghii sanatoase. Suplimentele pe baza de chelati de fier intaresc, de asemenea, unghiile, impiedicand deformarea sau cresterea lor in sus. Metilsulfonilmetanul este foarte important pentru constructia unor celule ale pielii sanatoase.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web