Mult mai frecventa la femei si copii, infectia urinara este o afectiune care, daca nu este tratata cu seriozitate, poate duce la lezarea ireversibila a rinichilor. Infectia urinara este una dintre cele mai frecvente afectiuni din sfera aparatului urinar, ea fiind cauzata de o multitudine de germeni microbieni: Escheria coli, Klebsiella, Enterococ, Proteus, Stafilococ, Streptococ, Candida albicans etc.
Infectia urinara poate afecta pe oricine: copii, tineri, adulti, doar din cauza unor particularitati anatomice ale aparatului urogenital. Orificiul uretral este situat foarte aproape de orificiul vaginal si de cel anal, astfel ca microbii din aceste zone ajung rapid in uretra, infectand-o. La femei, uretra este foarte scurta, cam 4 cm, bacteriile avand mai putin de parcurs pana la vezica urinara, motiv pentru care infectia urinara este mult mai des intalnita la femei. La barbati, infectia urinara este cauzata de afectiuni ale prostatei, care pot impiedica vezica urinara sa se goleasca complet, ceea ce duce la stagnarea si inmultirea microbilor din vezica.
Alte cauze care pot provoca infectiile urinare atat la femei, cat si la barbati sunt diabetul, malformatiile aparatului urinar, relatiile sexuale traumatizante, prezenta calculilor renali, utilizarea frecventa a antibioticelor, igiena precara a organelor genitale, aportul insuficient de lichide.
De cele mai multe ori, infectia urinara este usoara si se localizeaza la nivelul vezicii urinare, producand binecunoscuta cistita. Dintre cele mai frecvente simptome amintim: arsuri sau dureri la urinare, nevoie frecventa de a urina, urina tulbure, senzatie de presiune la nivelul pelvisului, uneori urme de sange in urina, alteori febra sau frisoane. in plus, la barbati durerea poate iradia in testicule si cateodata pot exista secretii uretrale care pot pata lenjeria.
Netratata, infectia fie se cronicizeaza, fie se agraveaza cu afectarea prostatei si a rinichilor si instalarea pielonefritei, situatie in care simptomele sunt dureri lombare, frisoane, febra, varsaturi. in cazul in care febra este mare, peste 40 de grade Celsius, mergeti de urgenta la medic pentru tratament cu antibiotice. Nu va tratati singuri, deoarece se poate instala rezistenta la antibiotice, iar tratamentul nu va da rezultate.
Tratamentul unei infectii urinare depinde de germenul care a provocat infectia, dar si de localizarea acesteia. Primul lucru care trebuie facut este o analiza de urina (sumarul de urina si urocultura), care vor indica prezenta sau absenta germenilor si a leucocitelor. in mod normal, urina este sterila, adica nu exista germeni sau numarul lor este mic – sub 500-1.000 de germeni pe mililitrul de urina.