Dorohoi News Logo

Ce trebuie să știm despre durerile de cap

2

Cefaleea apare in multe afectiuni. In functie de localizare se poate identifica originea durerii de cap si pot fi luate masurile corespunzatoare. Durerea poate cuprinde tot capul in cazul intoxicatiilor si al meningitei sau poate fi localizata la ceafa in alte afectiuni. Poate fi nocturna in sifilis si tumori, matinala in neuro-astenie sau poate sa apara inainte sau dupa masa in cazul unor boli de stomac. Daca este permanenta sau de intensitate foarte mare, trebuie sa consultati cat mai repede un medic.

„Sediul durerii uneori este imprecis, alteori localizarea este inselatoare. Durerea poate fi difuza sau localizata. De cele mai multe ori localizarea durerii corespunde unei leziuni. O cefalee intensa impiedica somnul, trezeste bolnavul din somn sau ii reduce capacitatea de munca. Durerea poate fi pulsatila, in menghina, profunda, ca o senzatie de presiune pe cap sau cu aspect superficial, ca o arsura. Caracterul superficial indica o suferinta a structurilor extracraniene“, sustine dr. Zoe Domozina, medic specialist neurolog la Policlinica Elga din Craiova.

Migrena: Cea mai frecventa forma de cefalee este, dupa cum sustin medicii, cefaleea psihogena. „Cefaleea psihogena reprezinta 70% din cefaleele intalnite in practica medicala si poate fi bilaterala, surda, persistenta, prezenta in fiecare zi de dimineata pana seara. Pacientii acuza frecvent insomnie, pierderea interesului pentru munca sau oscilatii ale dispozitiei in functie de elementele vietii afective“, considera dr. Zoe Domozina. Alta forma de cefalee destul de raspandita este migrena.

Migrena este localizata de obicei pe una dintre emisferele cerebrale si este determinata de largirea sau ingustarea vaselor de sange din creier. Este insotita de fotofobie (intoleranta la lumina), greturi, paloare, transpiratii abundente etc. Cauzele sunt diferite, de la intoxicatii la alergie si reumatism, hipotensiune, anumite boli endocrine, afectand cu preponderenta femeile. Crizele de migrena pot fi declansate de factori de natura psihica (stres), alimentara (crize de ficat), hormonala (menstruatie sau contraceptive) sau ereditara.

Remedii naturiste: Pentru prevenirea crizelor de migrena este necesar un aport de elemente minerale (Mg, Mn, Fe) si vitamine (B2). De aceea se recomanda sa se consume in fiecare zi sucuri naturale proaspete de morcovi, sfecla, spanac, telina si papadie sau combinatii ale acestora. In comert exista Migrenostop, un produs naturist pe baza de iarba fetei si roinita sau tinctura de plop, cu efecte calmante. Masajul pe tot corpul cu otet de mere aromat sau carmol sau cataplasmele cu hrean (1-2 radacini date pe razatoare si asezate intr-o bucata de tifon) pot ajuta la ameliorarea suferintei. Tratamentul naturist al cefaleei consta in administrarea de ceaiuri de busuioc, izma, levantica, musetel sau frunze de zmeur.

Daca durerea insoteste sau precede ciclul menstrual atunci se pot folosi, coada-soricelului, urzica, ciubotica cucului sau paducelul. Tinctura de paducel (flori si fructe proaspete in rachiu 35-40%) administrata in dozaj de 4-10 picaturi pe zi are acelasi efect de calmare a durerii.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web