Nu putine sunt femeile care sunt sufera de balonare. Desi nu ii cunosc foarte bine cauzele, o trateaza de cele mai multe ori cu mare indiferenta. Balonarea este urmata de constipatie, senzatie de urinare frecventa, dar si de neplaceri abdominale. De obicei, toate aceste lucruri ar trebui sa te duca cu gandul la ceva mai grav.
Fibromul uterin afecteaza multe femei. De regula, semnele descrise mai sus sunt similare acestei afectiuni. intrucat ajung prea tarziu la medic, aceasta tumora a uterului nu mai poate fi vindecata, afectand atat capacitatea de procreere, cat uneori chiar si viata femeii. Desi multe identifica fibromul uterin drept o forma de cancer si se sperie atunci cand aud ca sufera de el, medicii sunt de parere ca luat in faza incipienta fibromul uterin poate fi vindecat prin procedurile medicale existente astazi la noi in tara, fara a exista repercursiuni pe termen lung. Fiind vorba de o tumoare benigna, aceasta nu este o forma de cancer. Desigur, el trebuie investigat cu mare atentie de catre medici si tratat conform recomandarilor sale.
Fibromul este de mai multe feluri, astfel cel submucos are drept efect sangerari mai abundente in timpul menstruatiei si chiar dereglarea acesteia. Ceva mai grav este fibromul subseros care se manifesta prin cresterea tumorii in afara uterului, la inceput de dimensiuni mai mici, urmand sa creasca lent, dar destul de mult, putand ajunge la cativa zeci de centimetri. Acesta se manifesta si prin dureri profunde la nivelul abdomenului inferior. Fibromul uterin pediculat reprezinta o a treia varianta ce provoaca dureri abdominale destul de puternice.
Ori de cate ori suferi de balonare fara a avea o cauza exacta este bine sa ajungi la medic. De asemenea, atunci cand balonarea este insotita si de constipatie, dureri abdominale ori de urinari frecvente, lucrurile sunt si mai sigure. Vizita la medic devine obligatorie de aceasta data, medicul urmand sa iti ofere un tratament corect pentru ca aceasta forma de fibrom uterin de care suferi sa nu se transforme intr-o tumoare canceroasa, punandu-ti in pericol viata si sanatatea. Fibromul uterin va putea fi observat in urma efectuarii unei ecografii abdominale sau intravaginale. Atunci cand se constata diagnosticul, dar si in functie de marimea si amplasamentul acestuia, medicul va putea prescrie cea mai usoara si sigura forma de tratament.
Astazi, tehnicile moderne pot inlocui cu succes operatiile chirurgicale. Fibromul uterin poate fi indepartat prin interventie laparoscopica, intitulata mioliza laparoscopica. Aceasta procedura are in vedere folosirea undelor electrice pentru distrugerea nodulilor fibromatosi. Histeroscopia este o alta modalitate prin care poate fi eliminat fibromul uterin. Nu afecteaza fertilitatea femeii, astfel vei putea ramane insarcinata in cazul in care iti doresti un copil. Aceasta tehnica medicala conecteaza histeroscopul la o sursa video, folosindu-se de fibra optica.
Ori de cate ori dimensiunea fibromului este prea mare ori atunci cand acesta pune in pericol sanatatea femeii, se poate recomanda extirparea uterului fie prin interventia chirurgicala clasica, fie laparoscopic ori folosindu-se de invazie pe cale vaginala. Desigur, aceasta modalitate de tratament se incadreaza in deciziile medicale de ultim moment, atunci cand afectiunea este mult prea evoluata. Nu trata balonarea ca pe un fapt normal intrucat ti-ar putea pune in pericol viata si sanatatea. Atunci cand situatia se repeta, mergi la medic, singurul in masura sa iti spulbere orice suspiciune.