Dorohoi News Logo

Cât de des facem anumite teste medicale

2

Nimanui nu-i plac vizitele la doctor, dar nu te-ai convins pana acum ca este mai bine sa previi decat sa tratezi? Daca obtii trimitere de la medicul tau de familie sau de la medicul specialist, poti beneficia de anumite analize medicale gratuit, iar de altele la un pret mai mic. Chiar daca te simti bine si nu ti se pare ca ai vreun simptom care sa te îngrijoreze, verificarea si confirmarea starii tale de sanatate ar trebui sa reprezinte o prioritate. Iata care sunt seturile de analize medicale pe care orice femeie ar trebui sa le transforme în obicei.

Analize ale colului uterin. Analizele de screening ale colului uterin sunt unele dintre cele mai importante teste medicale. Rusinea, teama de durere sau lipsa de timp sunt printre cele mai des invocate motive, dar la o autoanaliza obiectiva, cat de pertinente ti se par? Daca nu ai mai facut aceste analize de mai bine de trei ani, o programare la medic este obligatorie. Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar cu ajutorul acestor analize de screening (care se fac fara ca persoana sa aiba anumite simptome) poti afla daca esti într-adevar în pericol sau nu. O data la trei ani ar fi ideal, daca ai între 25 si 49 de ani, si o data la cinci ani daca te situezi în categoria de varsta 50–64 de ani.

Examinarea sanilor. Cancerul de san este una dintre cele mai des întalnite forme de cancer în Romania, aproape 10.000 de femei fiind diagnosticate anual cu o forma avansata de cancer mamar. Datorita noilor tehnologii medicale, a tratamentelor, ana-lizelor de preventie, cancerul poate fi depistat din timp si tratat corespunzator, cu sanse de vinde-care completa. Daca vreo ruda apropiata a fost diagnosticata cu aceasta boala, si tu trebuie sa mergi sa-ti faci în mod regulat aceste analize. Este important sa te informezi si asupra auto-examinarii corecte, pentru a putea depista schimbarile de natura sa te îngrijoreze. Examinarea clinica a sanilor ar trebui sa faca parte din analizele de rutina anuale.

Analizele de sange si tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala mare poate cauza atacuri de cord, afectiuni ale rinichilor, accidente vasculare cerebrale si probleme ale ochilor. Tensiunea arteriala mare este cunoscuta si sub numele de „ucigasul tacut pentru ca, de regula, nu exista simptome evidente. Aproximativ 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala, însa doar 3 bolnavi din 7 sunt tratati corect. Riscul de a suferi de hipertensiune creste daca esti fuma-toare, daca îti place sa mananci sarat, daca esti supraponderala sau daca în familia ta au existat cazuri de atac cerebrale sau infarct. În mod normal, o data la trei ani ar fi suficient, dar daca iei anticonceptionale sau urmezi vreun tratament hormonal, atunci ar trebui sa faci aceste analize în fiecare an.

Nivelul zaharului din sange. Suna aproape incredibil, dar conform datelor oferite de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, anul trecut existau 1.500.000 de romani bolnavi de diabet, atat de tip I, cat si de tip II. Riscul creste odata cu varsta, daca ai peste 40 de ani. De asemenea, te afli în zona de risc daca un membru apropiat al familiei sufera de aceasta boala, daca esti supraponde-rala sau daca deja ai suferit un atac cerebral ori un infarct. Odata diagnosticat, diabetul de tip II poate fi tinut sub control si prin schimbarea stilului de viata, si mai ales a dietei. Totusi, pentru a tine glicemia la valori normale, se poate recomanda si un anumit tratament medicamentos. Ar trebui sa îi ceri medicului tau de familie sa-ti controleze nivelul glicemiei, mai ales daca ai peste 40 de ani. Daca esti supraponderala sau ai rude apropiate care deja au fost diagnosticate, ar trebui sa faci aceste analize cat mai repede.

Te simti mereu obosita, cu stari depresive? Te îngrasi fara sa-ti dai seama care este factorul declansator, ai pielea uscata si ai frisoane? S-ar putea ca aceste probleme sa fie cauzate de o afectiune la tiroida. Tiroida produce hormoni care îti controleaza metabolismul, iar în cazul în care acestia nu functioneaza asa cum ar trebui, poti ajunge sa te simti groaznic. Hipotiroidia ramane de multe ori nediagnosticata tocmai pentru ca simptomele ei sunt atat de generale. Pentru a depista hipotiroidia, medicul de familie îti va recomanda un simplu test de sange si odata confirmata, afectiunea se trateaza cu medicamente care substituie hormonii. Glanda tiroida poate cauza probleme si în cazul în care este hiperactiva, iar simptomele sunt de nervozitate si anxietate, scadere în greutate inexplicabila, dificultati de respiratie si transpiratie excesiva. Aceasta afectiune apare, mai ales, la femei si nu tine cont de varsta. Tratamentul este de obicei medicamentos si trebuie respectat o perioada mai lunga, între 12 si 18 luni, iar în unele cazuri se poate recurge si la interventia chirurgicala. Cel mai indicat în cazul ambelor afectiuni este sa mergi la doctor cand simti ca respectivele simptome se instaleaza. Daca diagnosticul este confirmat, va trebui sa mergi sa faci periodic analize medicale care sa verifice eficienta tratamentului impus de medic.

Nivelul de fier. Oboseala constanta si paloarea fetei sunt doua dintre cele mai cunoscute si raspandite simptome ale anemiei. Afectiunea poate fi confirmata prin analize ale sangelui. În cazul în care anemia ramane netratata, sistemul imunitar al corpului tau va avea de suferit si astfel tu vei fi mai sensibila la infectii de tot felul. Anemia severa ramasa netratata poate sa creasca riscul de tahicardie si chiar de insuficienta cardiaca. Daca medicul tau va considera ca lipsa de fier a contribuit la instalarea anemiei, atunci acesta ti-ar putea recomanda o schimbare în dieta si/ sau suplimente alimentare pe baza de fier. Mancarurile bogate în fier sunt de regula legumele cu frunzele avand nuanta de verde închis precum varza creata, de exemplu, cerealele, nucile, carnea si prunele uscate. În cazul în care te simti mereu obosita, ar trebui sa-ti faci o programare la analize. Daca diagnosticul se confirma, ar trebui sa mergi sa faci analize în mod regulat tocmai pentru a verifica eficienta tratamentului recomandat.

Analize pentru oase. Pe masura ce îmbatranim, oasele devin din ce în ce mai fragile, ceea ce se traduce printr-un risc crescut de osteoporoza, statisticile indicand faptul ca una din trei femei sufera o fractura osteoporotica de-a lungul vietii. Riscul creste daca esti consumatoare de alcool, daca fumezi, daca nu faci sport si daca suferi de boala celiaca. Dupa menopauza, nivelul scazut al estrogenului va conduce la pierderea masiva si rapida a masei osoase. Osteoporoza poate fi tratata cu medicamente care se iau zilnic, dar si schimbarea stilului de viata poate avea un efect benefic semnificativ. Se recomanda exercitiile de forta, cu greutati, limitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat. Doar o singura data. Roaga-ti medicul de familie sa te trimita la un examen DEXA (metoda pentru testarea densitatii osoase), care poate depista boala cu acuratete.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web