Dorohoi News Logo

Doua milioane de bolnavi de hepatita in Romania

hepatita

Dintre acestia, doar 5.500 beneficiaza de tratament, unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice.

Romania, pe locul doi in Europa privind mortalitatea in randul bolnavilor de hepatita.
La nivel european, pacientii romani asteapta cel mai mult pentru a obtine tratamentul necesar tratarii hepatitei.

Liste de asteptare pentru acces la tratament exista in majoritatea statelor Europei, insa durata de timp in care se poate obtine acest tratament se situeaza intre 6 luni si 1 an. De exemplu, in Suedia timpul de asteptare pentru un pacient bolnav de hepatita este de aproximativ 6 luni.

In Romania, pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice. Astfel, dintre 100.000 de persoane, 50 mor anual fie pentru ca nu au ajuns pe listele de asteptare, fie pentru ca s-au aflat pe aceste liste de prea mult timp.

Hepatita este o problema de sanatate publica, iar timpul de asteptare nu face decat sa agraveze starea de sanatate a pacientilor. Desi exista tratament pentru aceasta boala exista, lipsa resurselor publice alocate in acest sens este cauza limitatrii accesul bolnavilor din faze incipente.

Drum anevoios si lung pentru obtinerea tratamentului
Pacientii trec printr-un proces foarte dificil pentru a obtine tratamentul de care au nevoie. Pe langa etapele birocratice pentruintocmirea dosarului pentru introducerea, abia dupa ce dosarul a fost aprobat urmeaza cea mai grea parte. Pacientii primesc un bon de ordine si raman in asteptare, constienti fiind ca boala se agraveaza in fiecare zi.

Doua milioane de bolnavi de hepatita in Romania

Situatia este ingrijoratoare si in ceea ce priveste numarul pacientilor. Statisticile arata ca in aproape 17% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei B si C in intreaga Europa sunt din Romania, ceea ce inseamna in jur de 2 milioane de pacienti. Doar 5. 500 dintre acestia beneficiaza de tratament, restul aflandu-se inca pe listele de asteptare sau inca nu sunt diagnosticati. In Polonia, de exemplu, sunt 9.000 de pacienti care sufera de hepatita, iar in Bulgaria, in jur de 250 de pacienti sunt tratati de hepatita C si peste 200 asteapta tratament pentru hepatita B.

Riscurile bolii

Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica in cazul a 30% dintre pacienti, virusul hepatic B fiind responsabil de 70% dintre cazurile de cancer hepatic primitiv. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti dezvolta cancer hepatic. (DorohoiNews.ro)

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web