Dorohoi News Logo

Ce se întâmplă în creierul tău în caz de hipoglicemie

diabet

Hipoglicemia nu este o boala, ci un sindrom clinic cu diferite cauze, care poate conduce la diverse manifestari neplacute, mai ales neurologice. in mod normal, concentratia de glucoza din sange variaza intre 70-100 mg/dl, dupa o masa copioasa valorile glicemiei putand atinge valori intre 140-150 mg/dl. 

Hipoglicemia reprezinta scaderea nivelului glucozei din sange sub valoarea de 45-55 mg/dl. Buna functionare a creierului este dependenta de nivelul glucozei din sange. Hipoglicemia prelungita poate afecta functiile cerebrale, putand duce, daca nu este corectata, la o afectare permanenta a substantei cerebrale.

Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Dupa masa, zaharul continut in alimente ajunge in circulatia sanguina, in acest mod crescand nivelul glucozei din sange. in acest moment actioneaza insulina (hormon hipoglicemiant secretat de pancreas), transportand zaharul in exces din sange in celulele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Dupa o perioada de post, nivelul zaharului din sange scade. in cazul in care nivelul glucozei este foarte scazut, pancreasul secreta glucagonul (hormon hiperglicemiant), acesta antrenand productia de glucoza in ficat si eliberarea acesteia in sange, pentru ca valorile glicemiei sa devina din nou normale.

Simptomele hipoglicemiei sunt ameteala, transpiratii, senzatie de foame, tremuraturi ale mainilor, stari emotive, convulsii, dureri de cap, paloare, palpitatii si dificultati de concentrare. Uneori, in cazul hipoglicemiilor severe poate aparea chiar si coma. Este cunoscut faptul ca de cele mai multe ori hipoglicemia apare ca urmare a dezechilibrelor alimentare. Aportul zilnic de alimente trebuie sa acopere necesarul de energie al organismului, o alimentatie echilibrata si un aport suficient de lichide fiind necesare pentru a evita aparitia acestor dezechilibre. De asemenea, se recomanda ca mesele principale sa fie luate la ore fixe.

Hipoglicemia, indiferent de cauza, are urmatoarele caracteristici: prezenta simptomelor care-i sunt asociate, concentratia glucozei in sange mai mica de 40 mg/dl in momentul aparitiei acestora. Simptomele dispar dupa revenirea glicemiei la normal.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web