Dorohoi News Logo

Cât de periculoase sunt trigliceridele în exces

trigliceride

Trigliceridele sunt un anumit tip de substante grase din sange, asa-numitele lipide. Ele au rolul de a elibera, intre mese, energia necesara organismului, pentru a functiona corespunzator. Un nivel mare al acestor grasimi creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si al pancreatitei, de aceea, este nevoie sa le tinem sub control.

Trigliceridele sunt la fel de periculoase pentru organism ca si colesterolul „rau” (LDL). „Trigliceridele sunt sintetizate din alimente la nivelul intestinului si sunt depozitate sub forma celulelor grase“, explica fitoterapeutul Vasile Stanciu.

In cazul in care consumi mai multe calorii decat ii sunt necesare organismului, nivelul de trigliceride creste, ceea ce duce la acumularea de kilograme. Un nivel crescut de trigliceride este periculos pentru sanatate, deoarece contribuie la pierderea flexibilitatii arterelor si la subtierea peretilor vaselor de sange, fenomen ce creste riscul producerii accidentului vascular cerebral sau a atacului de cord. In acelasi timp, nivelul crescut de trigliceride poate fi un simptom al unei alte probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea, cresterea nivelului de zahar din sange sau colesterolul „rau“. Valorile mari ale trigliceridelor pot fi un efect secundar al unor medicamente, precum cele antihipertensive, antiinflamatoare, diuretice sau anticonceptionale. „Organismul mai poate produce trigliceride peste valoarea normala si in cazul in care consumi alcool si zaharuri sau cand esti predispus la diabet, sau mai grav, cand este instalat diabetul, “ sustine fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Nivelul normal de trigliceride nu ar trebui sa depaseasca 150 mg/dl. Cand se depaseste aceasta valoare, este necesara schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata.

Mizeaza pe acizii grasi Omega-3
Pentru a proteja sistemul cardiovascular, este necesar ca din dieta ta zilnica sa nu lipseasca acizii grasi esentiali Omega-3. Acestia mentin flexibilitatea vaselor de sange si scad, in acelasi timp, nivelul trigliceridelor. Se gasesc in pestele gras oceanic, cum sunt somonul, macroul, heringul si sardinele, doua portii pe saptamana fiind cantitatea ideala ce ar trebui consumata. De asemenea, uleiul de masline este o sursa naturala sanatoasa de grasimi bune. Pentru un efect benefic de lunga durata, este recomandat sa consumi alimente bogate in fibre, cum sunt spanacul, fasolea si fulgii de ovaz.

Este nevoie de schimbarea stilului de viata
Nivelul crescut de trigliceride este asociat, in cele mai multe cazuri, cu numarul de kilograme in plus. Asadar, este recomandata scaderea in greutate prin adoptarea unui stil de viata sanatos, recomanda Healthline.com. Este bine sa renunti la alimentele procesate, deoarece sunt bogate in carbohidrati si grasimi trans, ce ajung in ficat si sunt sintetizate sub forma de trigliceride. Pe lista neagra se afla produsele de patiserie, orezul, pastele si painea din faina alba, bomboanele si prajiturile. Acestea trebuie inlocuite cu cereale integrale, fructe si legume proaspete, orez brun sau salbatic, paste si paine din faina integrala. De asemenea, alimentele trebuie fierte sau preparate la cuptor, in nici intr-un caz prajite. Pentru a accelera scaderea in greutate, si implicit, pentru a scadea nivelului de trigliceride, este indicat sa imbini regimul alimentar sanatos cu exercitiile fizice. Plimbarile, mersul pe bicicleta si alergarile usoare sunt doar cateva optiuni pe care le ai la indemana.

Poti incerca si solutii naturale
Poti scadea valorile trigliceridelor si prin tratamente naturale, cum sunt infuziile cu patlagina. Tratamentul cu acest remediu dureaza 2 saptamani si poate fi repetat dupa o pauza de 10 zile. 1 lingura de planta maruntita se pune intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se bea cate o lingura la 2 ore. „Este recomandat si amestecul de papadie, mesteacan, frunze de anghinare si rozmarin. Se fierbe o lingurita din amestec in 250 ml de apa si se beau 3 cani pe zi, timp de 6 luni, “ ne sfatuieste fitoterapeutul Vasile Stanciu.

Pentru scaderea trigliceridelor, poti urma si cura cu decoct de afin, ce trebuie urmata cel putin 3 saptamani. 2 linguri de planta se pun la fiert 5 minute intr-o cana cu apa. Se strecoara si se bea dupa mesele principale.

Bine de stiut. Micile puncte de grasime de sub ochi, cunoscute sub numele de xantelasma, sunt un simptom ca nivelul trigliceridelor din sange depaseste valorile normale. Ele dispar de la sine, de indata ce nivelul trigliceridelor scade.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web