Substantele chimice din vopseaua de par obisnuita usuca in timp parul si il distrug. Pentru a preveni acest lucru, puteti folosi Henna, o planta cu efect colorant, care indeparteaza totodata matreata, micozele si infectiile produse de bacterii.
Henna sau Lawsonia inermis este o planta care creste din abundenta in Orientul Mijlociu. Este folosita de 5.000 de ani pentru vopsirea parului si a pielii. Henna coloreaza parul in rosu, insa in amestec cu alte componente (ceai de musetel, cafea sau indigo) se pot obtine si alte nuante, de la blond pana la castaniu, pastrandu-si tenta rosiatica.
De asemenea, nuantele difera in functie de zona de provenienta. Henna adusa din Egipt si Pakistan da o culoare portocalie parului,iar cea iraniana este mai fina si coloreaza in rosu intens. Se gaseste la plafar, sub forma de pudra, si trebuie preparata inainte de aplicare. Cel mai intalnit sortiment este Henna Sonia, care se gaseste in trei variante: mahon, castaniu deschis si rosu. Pentru vopsirea parului de marime medie este suficienta o cantitate 100 de grame. Se amesteca pudra cu apa fierbinte (450-500 de mililitri), un galbenus de ou si o lingura de ulei de masline (sau balsam de par). Se obtine o pasta care se va putea aplica usor pe par. Dupa aplicare, se acopera parul cu o punga si se lasa vopseaua sa actioneze doua ore. Apoi se indeparteaza cu apa calda, iar la sfarsit parul se va trata cu balsam.
Dupa doua-trei zile, culoarea parului se accentueaza. Nuantele mai deschise nu prind pe un par mai inchis la culoare, iar firele albe se coloreaza mai greu. Daca nu va place culoarea obtinuta, este bine sa asteptati cel putin o luna inainte de a folosi o vopsea obisnuita, pentru ca mai devreme s-ar putea sa nu prinda.