Dorohoi News Logo

Cum ne protejăm de West-Nile sau meningită

tantari

Scaldarea în bazine cu apa murdara sau o simpla întepatura de tantar pot fi cauzele aceleiasi boli: meningita.

Meningitele acute sunt neuro-infectii severe caracterizate de inflamatia meningelui (învelisul creierului) si modificari ale lichidului cefalo-rahidian (LCR), din cauze variate: virale, bacteriene, micotice sau parazitare. Odata cu instalarea caniculei si cresterea valorilor temperaturii aerului, ne putem astepta la o crestere rapida a cazurilor de viroze respiratorii. Viremia secundara unor infectii primare respiratorii, digestive, tegumentare produce inflamatia meningelui si a structurilor învecinate. Poarta de intrare a virusurilor poate fi respiratorie, digestiva ori prin întepatura tantarilor sau muscatura rozatoarelor.

Inflamatiile virale ale meningelor se manifesta clinic prin febra si sindrom meningean benign (dureri de cap însotite de întepenirea cefei, varsaturi spontane, fotofobie). Infectiile apar mai frecvent la copii si tineri, la batrani sau în focare familiale. Meningita se manifesta prin febra instabila, frisoane, alterarea progresiva a starii generale, cefalee intensa frontala sau difuza, întepenirea cefei, pozitie „în cocos de pusca“, genunchii fiind flexati pe abdomen, fotofobie, tulburari respiratorii, hiperestezie cutanata, mialgii, varsaturi spontane, paralizii ale nervilor cranieni, hemipareze, convulsii, edem papilar si cerebral, delir, coma.

La nou-nascuti, simptomatologia clinica a meningitelor acute este particulara. Febra este instabila (hiper sau hipotermie), copilul tipa continuu („tipat encefalitic“), refuza suptul, are varsaturi si diaree, tulburari respiratorii, icter, convulsii, se observa plafonarea privirii si bombarea fontanelei (moalele capului). La varstnici, febra sau sindromul meningean pot lipsi, dar apar constant tulburari ale starii de constienta (dezorientare, tulburari de comportament sau obnubilare).

West-Nile, virusul meningitei mortale. Infectia cu virus West-Nile (prin întepatura tantarilor infectati) afecteaza sistemul nervos central, iar manifestarile pot fi diferite. La majoritatea oamenilor nu exista simptome (80% din cei infectati). 20% dintre cei infectati pot prezenta o forma clinica usoara, manifestata prin febra, dureri de cap, greata, voma si, uneori, cresterea în volum a ganglionilor limfatici si eruptie cutanata pe abdomen. Un procent mic de persoane (aproximativ 1 din 150 de persoane infectate) pot dezvolta forma severa a bolii, de fapt o meningo-encefalita, manifestata prin febra ridicata, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, coma, tremor, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii si paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologica poate fi permanenta.

Cum ne ferim de tantari? Tratamentul meningitelor reprezinta o urgenta majora care conditioneaza evolutia clinica si riscul letal. Pentru prevenirea meningitelor, va recomandam sa respectati normele de igiena personala si colectiva. Evitati întepaturile de tantari cand sunteti în aer liber, utilizati substante adecvate pentru protectia împotriva tantarilor. Acestia sunt mai activi în zori si în amurg, de aceea va sfatuim sa evitati sa stati în aer liber în aceste perioade. Utilizati substante pentru îndepartarea insectelor si purtati haine cu maneci lungi, pantaloni sau fuste lungi, în culori deschise, pentru a observa mai usor insectele. Protejati ferestrele si usile cu plase adecvate, curatati locurile unde cresc si se înmultesc tantarii, prin golirea sau schimbarea frecventa a apei din vase cu flori, butoaie, diverse recipiente din jurul locuintelor.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web