Stim din copilarie ca plantele curata inclusiv aerul din casa, neavand doar rol decorativ. Insa aceasta capacitate poate fi imbunatatita si exact asta au facut oamenii de stiinta.
Abordarea e insa una complet neconventionala, fiind inserata in ADN-ul unei plante o gena provenind de la iepuri, arata ziare.com, care citeaza Science Alert. In casele noastre se acumuleaza adesea poluanti, rezultati in urma activitatilor zilnice sau chiar proveniti de la mobila. Daca cei mai multi sunt inofensivi sau fara efecte averse serioase, benzenul sau cloroformul pot duce la cancer.
Pentru a elimina acesti poluanti, oamenii de stiinta de la Universitatea Washington s-au folosit de manipularea genetica, obtinand o planta cu o capacitate sporita de a anihila agentii toxici. S-a folosit o gena care permite mamiferelor sa descompuna benzenul si cloroformul in produsi secundari inofensivi, CYP2E1. Gena duce la formarea unei proteine prezenta in corpul tuturor mamiferelor, inclusiv al oamenilor. In mod normal, proteina este localizata in ficat si e activa atunci cand trebuie sa proceseze alcoolul. Dar poate face mai mult de atat, au aratat oamenii e stiinta.
„Am decis sa realizam aceasta reactie in afara corpului si sa o amplasam intr-o planta", a explicat profesorul Stuart Strand, din cadrul Universitatii din Washington. Practic, o planta intalnita in mod frecvent in locuinte, iedera dracului, a fost dotata cu aceasta gena provenind de la iepuri si plasata in medii in care se aflau poluanti intalniti in mod normal in locuinte. In doar cateva zile, cloroformul nu mai putea fi detectat, in timp ce nivelul de benzen a scazut considerabil, dupa cum se arata intr-un raport publicat de Environmental Science & Technology. (A.M.)