Cu un continut caloric foarte mic, de doar 39 de calorii la 100 g, rucola este bogata în nutrienti care ajuta în tratarea si ameliorarea unei game variate de afectiuni, precum obezitatea, arteroscleroza, anemia sau cancerul.
De preferat este sa se foloseasca sub forma de salate, negatita, care se va consuma obligatoriu la cel mult 15 minute de la preparare, pentru ca altfel îsi pierde din calitatile curative. De retinut este ca nu se va amesteca niciodata cu otetul, nici macar cel balsamic, preferandu-se în schimb sucul de lamaie sau limeta, proaspat stors. Otetul o opareste si o oxideaza, distrugandu-i rapid calitatile.
Printre beneficiile consumului de rucola, se numara faptul ca: mentine sanatatea sistemului osos, mareste masa osoasa, mineralizeaza oasele si reduce riscul de fracuturi fiind indicat persoanelor care sufera de osteoporoza; previne formarea chegurilor de sange; reduce tusea; stimuleaza imunitatea daca se consuma cate o salata de 3 ori pe saptamana, cel putin; îmbunatateste sanatatea ochilor si a pielii; previne cancerul de prostata, pe cel ovarian si cervical, datorita glucosinolatelor, substante din compozitia plantei care se transforma în organism în izotiocianati, care regleaza imunitatea si joaca un rol important în prevenirea cancerului; previne infectiile; benefic pentru femeile însarcinate sau care vor sa ramana însarcinate; previne infectiile renale si intestinale, are efect antiinfectios; creste flexibilitatea vaselor de sange, recomandat în arteroscleroza; protejeaza împotriva bolilor de inima si a diabetului; regleaza nivelul colesterolului; previne si ajuta la tratarea arterosclerozei, a ischemiei cardiace si a accidentelor vasculare.
Se consuma cate o salata de 2 ori pe zi. Combate anemia, daca este consumata timp de o luna, combate obezitatea, ajuta în curele de slabire daca este consumata cu 15 minute înainte de fiecare masa într-o cantitate mai mare; relungeste senzatia de satietate; accelereaza metabolismul, fortand astfel organismul sa arda grasimile pentru a produce energie, îmbunatateste functiile metabolice; creste pofta de mancare; stimuleaza digestia; ajuta în curele de îngrasare daca este consumata în cantitati mici înainte de fiecare masa; detoxifiaza ficatul; elimina refluxul gastric reducand aciditatea din stomac; stimuleaza libidoul; previne cataracta si mentine sanatatea sistemului ocular; previne si trateaza deficientele de vitamina C .
În compozitia rucolei se regasesc vitaminele A, vitamine din complexul B, C, K, tiamina, riboflavina, niacina, piridoxina, magneziu, mangan, fier, potasiu, calciu, caroteni, clorofila, ulei volatil, fibre, fosfor, proteine, tiamina, riboflavina, cupru, zinc, acid folic, acid pantoteic, antioxidanti (precum luteina si beta-carotenul), zahar natural, carbohidrati, grasimi si sulforan (substanta care determina detoxifierea naturala a organismului si care are proprietati anticancerigene).
Puteti încerca urmatoarea reteta de salata: cateva frunze de salata verde taiata fasii, o mana de rucola, o mana de spanac, o legatura de patrunjel, una de marar, jumatate de ardei gras rosu, cateva rosii cherry, cateva masline, jumatate de avocado taiat cubulete, niste rondele de castravete, un pic de cas ras, o ceapa rosie. Faceti separat o vinegreta din 2-3 linguri de ulei de masline, suc de lamaie sau limeta proaspat stors, condimente dupa gust, sare, piper, ardei iute, putina miere de albine. Turnati peste salata amestecand usor. Puteti consuma salata simpla, sau alaturi de un cartof dulce copt, un ou fiert, peste sau piept de pui la gratar. De asemenea, puteti adauga în salata peste afumat, pentro o nota mai speciala.