Unele activități pot contribui la prevenirea demenței și a pierderilor de memorie, fenomene ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Stilul de viață poate juca un rol major în menținerea sănătății creierului. Explorează obiceiuri care te pot ajuta să-ți îmbunătățești memoria.
Indiferent dacă îți propui să previi pierderile de memorie sau dacă deja observi că începi să uiți informații, fie ele importante sau mai puțin relevante, există câteva schimbări benefice pe care le poți aduce în viața ta pentru a-ți menține funcțiile creierului.
Obiceiurile care îți îmbunătățesc memoria sunt fundamentale pentru sănătatea creierului. Chiar și în procesul de îmbătrânire, creierul uman are o remarcabilă capacitate de adaptare și schimbare, cunoscută sub numele de neuroplasticitate.
Prin stimulare adecvată, creierul poate să creeze noi căi neuronale, să ajusteze conexiunile existente și să se adapteze la noi cerințe și informații. Aprofundând conceptul de neuroplasticitate, poți dezvolta abilitățile cognitive, poți consolida capacitatea de a învăța lucruri noi și, indiferent de vârstă, poți să-ți îmbunătățești memoria.
Asigură-te că dormi suficient
Pierderile de memorie pot fi asociate cu lipsa somnului, alături de un somn agitat și treziri frecvente pe durata nopții. Este recomandat ca adulții să aibă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, în mod regulat. Dacă te confrunți cu tulburări de somn, este important să consulți un medic pentru sfaturi și tratament.
Gestionează nivelul de stres
Stresul cronic poate afecta negativ celulele creierului și poate deteriora hipocampul, o regiune a creierului responsabilă pentru formarea și recuperarea amintirilor. Potrivit HelpGuide.org, stresul cronic este asociat cu pierderea memoriei. Reducerea nivelului de stres este unul dintre obiceiurile care te pot ajuta să-ți îmbunătățești memoria.
Administrează-ți afecțiunile cronice
Tratarea afecțiunilor medicale precum hipertensiunea arterială, diabetul, depresia, pierderea auzului și obezitatea este crucială. De asemenea, este important să fii conștient că unele medicamente pot influența memoria.
Fii activ fizic în fiecare zi
Activitatea fizică sporește circulația sângelui în întregul corp, inclusiv în creier, menținând astfel capacitatea ta de memorie. Alergatul, mersul pe jos și exercițiile aerobice sunt doar câteva exemple de activități benefice în acest sens.
Menține-ți mintea activă
Activitatea mentală este esențială în lista obiceiurilor care îți îmbunătățesc memoria. Participând la activități care îți stimulează mintea, poți susține capacitatea de memorare și poți reduce riscul de pierderi de memorie. Printre aceste activități se numără cititul, rezolvarea puzzle-urilor, învățarea unui instrument muzical sau adoptarea unui hobby nou.
Fii activă social
Interacțiunea socială este benefică în prevenirea depresiei și a stresului, factori care pot afecta negativ memoria. Încearcă să petreci mai mult timp cu familia și prietenii, conform recomandărilor de la Mayo Clinic.
Organizează-te
Îți poți gestiona mai eficient timpul și informațiile notând sarcinile, întâlnirile și alte evenimente într-un caiet, calendar sau aplicație electronică de planificare. Repetă cu voce tare informațiile pe care le scrii pentru a le fixa mai bine în memorie și asigură-te că îți actualizezi constant notițele. De asemenea, este util să-ți stabilești un loc specific în casă pentru obiectele esențiale, cum ar fi portofelul, cheile sau ochelarii, pentru a le găsi mai ușor.
Adoptă o alimentație sănătoasă
O dietă echilibrată are beneficii evidente asupra sănătății creierului și face parte din obiceiurile care îți îmbunătățesc memoria. Consumă alimente precum fructe, legume și cereale integrale, și optează pentru surse de proteine slabe în grăsimi, cum ar fi peștele, fasolea și carnea de pasăre fără piele. Limitează consumul de alcool, deoarece acesta poate afecta memoria și poate provoca confuzie.
De asemenea, probioticele pot avea un impact pozitiv asupra funcțiilor cognitive și pot încetini procesul de îmbătrânire a creierului prin influențarea microbiomului intestinal.