Consumul regulat de spanac si de alte legume cu frunze verzi – ca varza, broccoli si laptucile – reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai raspandita forma a bolii, informeaza AFP. Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizeaza ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut in revista sase studii, din SUA, China si Finlanda, realizate pe 220.000 de persoane.
Cercetarile vizau legatura dintre consumul de fructe si legume si aparitia diabetului de tip 2 la adulti. Potrivit studiului realizat in Marea Britanie, cei care mananca zilnic o portie suplimentara de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varza, spanac, laptuci – isi reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%. Diabetul de tip 2, cea mai frecventa forma de diabet (90% din cazuri), s-a raspandit rapid din tarile bogate in cele in curs de dezvoltare, odata cu propagarea pe plan mondial a obezitatii din cauza sedentarismului, dar si a alimentatiei cu continut ridicat de zahar si grasimi. Peste 220 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet de tipul 2. In 2005, aceasta boala a ucis peste un milion de persoane, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Pe de alta parte, potrivit unui studiu facut in China pe soareci, un extract natural din plante – emodina – ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra oamenilor. Aceasta substanta inhiba enzima numita „11-beta-HSD1”, care favorizeaza rezistenta la insulina – hormonul care contribuie la extragerea zaharului din sange si stocarea lui in alta parte.