Majoritatea nutriționiștilor recomandă fulgii de ovăz, mai ales ca prima masă a zilei. Fulgii de ovaz sunt usor de incorporat in dieta ta, deliciosi si nutritivi, cu nenumarate beneficii pentru sanatate.
Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale, bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți și nu conține gluten.
Vă ajută să slăbiți și să vă mențineți
În primul rând, este bine de știut că fulgii de ovăz ajută la menținerea unei greutăți corporale optime. Indiferent dacă doriți să slăbiți sau să vă mențineți greutatea actuală, fulgii de ovăz pot fi un aliat puternic. Potrivit mai multor studii, ovăzul este bogat în beta-glucan, un tip de fibre care reduce pofta de mâncare.
În plus, fulgii de ovăz sunt deosebit de sățioase și nu trebuie să mănânci prea mult pentru a fi sățios. De asemenea, dacă vrei sa consume ceva dulce, poți alege un mic dejun dulce și sănătos, precum fulgi de ovăz cu miere sau dulcețuri naturale. În acest fel, îți poți satisface pofta de dulce fără a apela la delicii rafinate încărcate cu zahăr.
Contribuie la scăderea colesterolului rău – LDL
Un alt beneficiu al fulgilor de ovăz este că pot scădea colesterolul LDL, cunoscut și sub numele de colesterol rău. Fulgii de ovăz sunt cerealele cele mai bogate în fibre solubile. Acest tip de fibre ajută la scăderea colesterolului LDL, care în exces poate fi dăunător sănătății. Numeroase studii au arătat că persoanele cu hipertensiune arterială care consumă cel puțin 3 grame de fibre solubile pe zi pot scădea colesterolul cu aproximativ 8% - 23%. O cană de ovăz conține 4 grame de fibre solubile, astfel încât să vă puteți satisface cu ușurință nevoile zilnice cu o singură masă bazata pe fulgi de ovăz.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Fulgii de ovăz pot ajuta, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că o dietă bogată în cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, poate fi la fel de eficientă ca medicamentele pentru tensiunea arterială.
Scad riscul de cancer de colon
Consumul de fulgi de ovăz poate reduce riscul de cancer de colon. Experții britanici susțin că există o legătură între aportul ridicat de fibre și un risc mai scăzut de cancer de colon. În plus, mai multe studii în acest domeniu au arătat că consumul a cel puțin de 10 grame de fibre pe zi poate reduce riscul de cancer colorectal cu aproximativ 10%.
Un alt beneficiu al fulgilor de ovăz este că protejează împotriva radicalilor liberi. Fulgii de ovăz sunt bogati în antioxidanți puternici. Antioxidantii actioneaza prin protejarea celulelor organismului de efectele radicalilor liberi, despre care se stie ca sunt cauza imbatranirii prematura si pe termen lung, duc la boli de inima sau cancer.
Stabilizează glicemia
Un fapt puțin cunoscut este că ovăzul poate stabiliza nivelul zahărului din sânge. Fulgii de ovăz au un indice glicemic scăzut, deoarece sunt bogati în fibre solubile, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge rămâne constant și nu crește după masă. Prin urmare, riscul de a dezvolta diabet sau boli coronariene este mult mai mic, așa că este recomandat să includeți fulgi de ovăz în alimentație dacă suferiți de astfel de probleme de sănătate.
Cresc calitatea somnului
Nu în ultimul rând, fulgii de ovăz pot îmbunătăți calitatea somnului. Ovăzul conține melatonină, precum și un compus de carbohidrați care stimulează producția de triptofan în organism, care provoacă somnolență odată ce ajunge la creier. Prin urmare, ovăzul poate fi consumat și seara la cină, nu neapărat la micul dejun, mai ales dacă ai probleme cu somnul.