Dorohoi News Logo

Alimentul care reduce riscul de producere al accidentului vascular cerebral

atacul-vascular-cerebral

Consumul unui singur ou pe zi reduce riscul de accident vascular cerebral cu pana la un sfert comparativ cu cei care le consuma rar, potrivit unui studiu recent, citati de Daily Mail. Aceiasi oameni de stiinta sustin ca cei care consuma aproximativ cinci oua pe saptamana au cu pana la 12% mai putine sanse sa sufere de boli de inima.

Cercetatorii de la Peking University Health Science Centre si Oxford University au examinat conexiunea dintre consumul de oua, accidente vasculare cerebrale si boli cardiovasculare. Acestia au examinat obiceiurile dietetice a peste 400.000 de persoane sanatoase din China, cu varste curpinse între 30 si 79 de ani. La începutul studiului, 13,1% dintre participanti au afirmat ca mananca unou în fiecare zi, în timp ce 9,1% au declarat ca mananca rar sau deloc.

Noua ani mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca au existat 83.977 de cazuri de boli cardiovasculare si 9.985 decese, cat si 5.103 de evenimente coronariene majore, cum ar fi atacurile de cord. Cei care au consumat cate un ou în fiecare zi au avut riscuri mai mici de boli cardiovasculare. Mai mult, au existat cu 26% mai putine sanse de accident vascular cerebral, 28% riscuri mai mici de moarte din cauza accidentelor vasculare cerebrale, cat si cu 18% mai putine sanse de moarte din cauza bolilor cardiovasculare în cazul persoanelor care consumau un ou pe zi.

În timp ce studiul a fost pur observational, acesta a sugerat ca ouale sunt o parte reprezentativa pentru o dieta echilibrata. „Studiul a descoperit ca exista o asociere între un nivel moderat al consumului de oua si o rata mai mica de eveniment cardiac”, a spus profesorul de la Universitatea din Peaking, Liming Li. Ouale sunt bogate în proteine, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali, precum si în grasimi saturate.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web