Bolile reumatice (reumatismul) sunt afectiuni dureroase, cauzate de inflamatie, tumefiere si durere in articulatii sau muschi. Unele boli reumatice, cum ar fi osteoartrita, sunt rezultatul uzurii articulatiilor.
Altele, precum artrita reumatoida, apar atunci cand sistemul imunitar devine hiperactiv si ataca garniturile articulatiilor, cauzand dureri articulare, umflare si distrugere. Exista mai mult de 100 de boli reumatice. Aproximativ 27 de milioane de americani au osteoartrita. Aceasta afectiune provoaca, de-a lungul timpului, daune cartilajului. Osteoartrita poate fi o parte naturala a procesului de imbatranire si poate afecta toate partile corpului. Cu toate acestea, zonele cele mai afectate raman genunchi, soldurile, gatul, partea inferioara a spatelui si degetele.
Bolile reumatice au fost clasificate in functie de localizare si de caracteristicile simptomelor: reumatism localizat (bursita); reumatism regional (tulburarile articulatiei temporo-mandibulare); reumatism generalizat (fibromialgia); reumatism psihogen (durerile musculare si articulare care sunt in contradictie cu starea fiziologica reala a unei persoane, determinate de tulburari psihice sau psihopatii).
Recomandari pentru ameliorarea reumatismului: Bucati de telina se oparesc in clocot, dupa ce s-a racit putin se bea zeama in care au fiert legumele. Telina fiarta se toaca cu putina faina, lapte si miere, se amesteca pana se obtine o pasta, se poate consuma ca salata, umplutura pentru cartofi fierti sau unsa pe paine prajita. Se beau 1 – 2 pahare de suc de telina/zi, tratament cu efecte foarte puternice. Frunzele de telina oparite cu apa clocotita, se lasa sa se raceasca si se pun pe articulatiile dureroase, timp de 2 ore. Ceaiul de patrunjel luat inainte de masa, stimuleaza rinichii, ceea ce previne manifestarea accentuata a reumatismului.