Unde se incadreaza untul si cat de bun este el pentru sanatate? Problema ar fi ca untul este bogat in grasimi saturate, precum cele provenite din carne si slanina. Grasimile saturate cresc nivelul trigliceridelor si colesterolului din organism, favorizand aparitia aterosclerozei.
Boala se caracterizeaza prin ingustarea arterelor in urma depunerilor, compromitand nutritia organelor vitale. In timp, ateroscleroza duce la infarct de miocard, accidente vasculare cerebrale anevrisme de aorta, arteriopatia membrelor inferioare sau insuficienta cardiaca.
In plus, grasimile sunt hipercalorice – un gram de lipide producand prin ardere 9 kilocalorii. Caloriile din unt provind exclusiv din lipide, 100 de grame de unt continand intre 500 si 700 de kilocalorii, si intre 106 si 219 miligrame de colesterol. O lingurita de 10 grame de unt contine 22 de miligrame de colesterol, in timp ce o lingurita de margarina are 0 colesterol, la fel si o lingurita de ulei. La capitolul beneficii pentru sanatate ar trebui mentionat ca untul contine totodata si vitamine liposolubile, cum este de pilda vitamina A.
Aportul de calciu pe care il poate aduce este foarte mic. In concluzie, deocamdata, pentru a avea beneficii pentru sanatate, opiniile specialistilor tind sa recomande consumul de unt in cantitati mici, doar ocazional si inlocuit, atunci cand se poate, cu grasimi vegetale, considerate mai sanatoase.