Dorohoi News Logo

Creștere îngrijorătoare a obezității pe plan mondial. Peste un miliard de persoane suferă de această boală

obezitate

Potrivit biziday.ro, unele cercetări realizate de o rețea de oameni de știință din domeniul sănătății din întreaga lume , publicate în revista medicală The Lancet, în anul 2022, erau peste 879 de milioane de adulți și peste 159 de milioane de copii cu diferite grade de obezitate. La categoria de vârstă copii și adolescenți, ratele de obezitate au crescut de patru ori, în ultimii 30 de ani, iar la adulți s-au dublat.

De-a lungul ultimelor trei decenii, experții au folosit indicele de masă corporală (IMC), despre care au atras atenția că nu este un indicator perfect, întrucât nu poate lua în calcul grăsimea corporală ascunsă sub stratul de mușchi. Totuși, IMC este un indicator larg răspândit în sondajele și studiile de specialitate. Mai departe, echipa a adunat date din peste trei mii de studii, cu 222 de milioane de participanți. 

IMC se calculează prin împărțirea greutății, exprimată în kilograme, la pătratul înălțimii, exprimată în centimetri (kg/m2). Conform normelor OMS, persoanele cu un raport de peste 30 sunt considerate obeze. Valorile cuprinse între 18,4 și 24,9 sunt specifice persoanelor cu o greutate “sănătoasă”, cele între 25 și 29,9 persoanelor supraponderale, iar cele peste 30 persoanelor obeze. Valorile peste 30 sunt împărțite în trei grade de obezitate: între 30 și 34,9 – gradul I, între 35 și 39,9 – gradul II și peste 40 – gradul III (obezitate morbidă).

De exemplu, în cazul unui bărbat cu o înălțime de 1,8 m și o greutate de 80 kg, indicele de masă corporală va fi de 24,7, corespunzător unei greutăți normale. Dacă aceeași persoană ar avea 90 de kilograme, în schimb, atunci indicele ar fi de 27,8, ceea ce ar încadra-o în categoria celor supraponderali. Mai departe, în cazul unei greutăți de 100 kg, bărbatul respectiv ar avea un IMC de peste 30, ceea ce l-ar încadra în gradul I de obezitate.

Autorul principal al studiului, Majid Ezzati, profesor în cadrul Universității Imperial College London, a declarat: “Este foarte îngrijorător faptul că <<epidemia>> de obezitate, care era evidentă în rândul adulților dintr-o mare parte a lumii în 1990, se reflectă acum la copii și adolescenți. În același timp, sute de milioane de oameni sunt încă afectați de subnutriție, în special în unele dintre cele mai sărace părți ale lumii. Pentru a combate cu succes ambele forme de malnutriție, este esențial să îmbunătățim în mod semnificativ disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor sănătoase și nutritive”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat și el că cercetarea evidențiază “importanța prevenirii și gestionării obezității, de la începutul vieții până la maturitate, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată. Pentru a reveni pe drumul cel bun, va fi nevoie de munca guvernelor și comunităților, susținute de politici de sănătate din partea OMS și a agențiilor naționale de sănătate publică”.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web