Dorohoi News Logo

Ce spun parul, pielea si unghiile despre sanatatea ta

parul, pielea si unghiile

Chiar daca faci sport, mananci sanatos si mergi periodic la controale medicale, trebuie sa tii seama si de semnalele pe care anumite parti ale corpului ti le transmit. Nu e normal sa pierzi din senin mai mult par decat de obicei sau sa ti se modifice brusc culoarea unghiilor ori a pielii. Acestea sunt modalitati prin care organismul iti transmite ca ceva nu e in regula cu el.

Iata ce pot sugera despre sanatatea ta parul, pielea si unghiile.
Parul
CADEREA EXCESIVA A PARULUI - Din punct de vedere genetic, e normal sa pierzi intre 50 si 150 de fire de par pe zi. Daca insa observi o cadere a parului excesiva - de pe tot capul sau numai dintr-o anumita zona - inseamna ca organismul tau duce lipsa de vitamine sau de nutrienti (mai ales in cazul in care urmezi o dieta stricta) sau ca ai o tulburare tiroidala. Nu-ti face griji insa, toate aceste probleme se pot trata cu o simpla vizita la medic.

ALBIREA PREMATURA - Nu te alarma daca ti se pare ca esti prea tanara pentru numarul mare de fire de par albe care au inceput sa-ti apara. Verifica mai intai daca nu e o problema ereditara - intreaba-i pe parintii tai la ce varsta au inceput sa albeasca. Daca nu e cazul sa-i consideri pe ei responsabili, atunci ar trebui sa mergi la doctor pentru a-ti face cateva analize. E posibil sa suferi de anemie, adica lipsa fierului din organism, sau poti avea o deficienta de vitamina B12.

NEVOIA DE A-TI SMULGE PARUL DIN CAP - De a-l smulge, la propriu! Nu rade, chiar exista asa ceva. In SUA, tricotilomania (chelirea in urma smulgerii parului din cap) este relativ frecventa. In Romania, cazurile sunt mai rar intalnite, insa exista. Aceasta boala se dezvolta pe baza de stres major si se transforma repede intr-un comportament obsesiv-compulsiv. Sfatul nostru este sa consulti cat mai repede un medic psihiatru, care sa te ajute sa depasesti aceasta stare.

Unghiile
SCHIMBAREA CULORII UNGHIILOR - Petele mici si albe care apar pe unghii din cand in cand semnaleaza deficiente inofensive de vitamine. Cand insa intreaga unghie isi schimba culoarea, vorbim despre sindromul unghiei galbene, care este ereditar si are ca rezultat unghii decolorate, care cresc greu. Dermatologii spun ca modificarea culorii naturale este asociata cu diabetul ori cu probleme de rinichi, plamani sau inima.

INFECTII DUREROASE - Daca petele de pe unghii sunt dureroase, s-ar putea sa ai o infectie sau o ciuperca. Ai grija mai ales la unghiile de la picioare, unde infectiile netratate pot duce la operatie.

Pielea
MODIFICAREA CULORII PIELII - Nu vorbim despre cazul arsurilor solare, ci de nuante ciudate pe care pielea ta le poate lua, din senin. O culoare intunecata poate fi asociata cu asteptarea unui copil - femeile gravide au o nuanta a pielii mai inchisa la culoare. Petele galbene, palide, ar putea semnala tulburari de ficat, hepatita sau chiar cancer. O nuanta usor albatruie indica, de obicei, probleme de circulatie.
   
ERUPTII CUTANATE - Cunoscute si ca iritatii, euptiile cutanate sunt destul de incomode si pot avea diverse cauze. Pot aparea in urma unor muscaturi de insecte sau pot fi o reactie alergica. Daca persista mai multe zile si iti produc mancarimi sau dureri, este recomandat sa consulti un dermatolog.
   
ALUNITELE - Desi cele mai multe sunt inofensive, alunitele sau nevii pigmentari pot provoca melanoame, care sunt canceroase si sunt cea mai frecventa cauza a cancerului de piele, chiar si in randul femeilor sub 30 de ani! Vestea buna este ca boala depistata in stadiu incipient este tratabila. Primele semne care trebuie sa te ingrijoreze sunt modificarea formei sau a culorii alunitelor. Daca acestea sunt mari si au o tenta rozalie, atunci ar putea fi maligne. Consulta in orice caz un medic dermatolog. (DorohoiNews.ro)

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web