Herpesul este o infectie virala a pielii sau a mucoaselor, o boala foarte comuna, cu o posibilitate de contaminare foarte usoara. Odata intrat in organism, virusul herpetic ramane acolo pentru totdeauna. Recidivele tin foarte mult de statusul imunitar al organismului. Boala afecteaza pielea si mucoasele.
Exista doua tipuri de virusuri herpetice: HSV tip 1, care da leziuni in jurul gurii; HSV tip 2, care determina leziuni in zona genitala. Cum se manifesta boala herpetica: vezicule grupate in buchetele, localizate de obicei pe o zona rosie, fie in jurul buzelor, fie genital. Leziuni mai pot aparea si pe obraz, frunte, fese sau gambe.
Modul de contagiune este direct de la persoana infectata la persoana sanatoasa. Persoana infectata poate transmite virusul atunci cand este in plina eruptie, deci cand are vezicule. Mesteacanul ataca virusul herpetic Tratamentul naturist urmareste dezintoxicarea organismului, astfel incat acesta sa fie apt sa lupte cu aceasta infectie virala. in acest scop se utilizeaza remediile care mobilizeaza toxinele din organism, favorizeaza eliminarea lor, stimuleaza si dreneaza ficatul. Totodata, se urmareste intarirea capacitatii naturale de aparare a organismului si, nu in ultimul rand, inhibarea dezvoltarii si distrugerea directa a virusului. Tratamentul cu ceai de mesteacan are efecte foarte puternice stimulente, imunitare si antivirale, atacand in special virusul herpetic.
Decoct din scoarta de mesteacan (Betula pendula) Doua lingurite de scoarta de mesteacan se pun la macerat in jumatate de pahar de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Extractul obtinut se pastreaza deoparte, iar planta ramasa se fierbe, timp de 20 de minute, ȋntr-un pahar de apa (200 ml), dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. Extractul complet obtinut se consuma pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza 7 zile.
Daca exista posibilitatea recoltarii scoartei de mesteacan, se procedeaza astfel: — scoarta mesteacanului se desprinde de pe trunchi in lunile martie-mai, doar de la mesteceni tineri, cu trunchiul gros cam de 20-30 cm, din crangurile de mesteceni situate departe de zonele industriale poluate; — cu un cutit bine ascutit se scot usor fasiile, cu mana, doar printr-o crestare in trunchi, adanca de 1-2 cm; — pentru a preveni uscarea sau imbolnavirea copacului, se ia cate putin din scoarta fiecarui copac.