Dorohoi News Logo

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie

ceai-de-iasomie-beneficii

Ceaiul de iasomie poate fi pregătit din granule, pliculețe sau frunze și, de obicei, este bazat pe ceaiul verde. Iasomia este cunoscută pentru mirosul său distinctiv, iar compoziția sa poate aduce beneficii notabile. Cele mai comune soiuri de iasomie sunt iasomia comună (Jasminum officinale) și iasomia arabă (Jasminum sambac). Ceaiul obținut prezintă proprietăți similare cu cele ale ceaiului verde, deoarece se folosesc aceleași frunze în procesul de preparare. Dacă dorești să afli mai multe despre proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie, te invităm să citești mai departe.

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie
Ceaiul de iasomie reprezintă o băutură ce poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, prezentând în general puține efecte adverse potențiale. De obicei, este preparat pe bază de ceai verde, însă uneori se utilizează și ceai negru sau alb.

Cu toate acestea, consumul de ceai de iasomie poate fi asociat cu riscuri minore, cum ar fi stările de anxietate, neliniștea, nervozitatea și afecțiunile digestive. De asemenea, catechinele conținute în acest ceai pot reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Proprietăți antioxidante
Ceaiul de iasomie este bogat în compuși vegetali puternici, cunoscuți sub numele de polifenoli. Aceștia acționează ca antioxidanți în corpul uman, protejând celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Prin urmare, pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă și diverse tipuri de cancer.

În plus, atât ceaiul alb, cât și ceaiul verde sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, având capacitatea de a preveni afecțiunile cronice cauzate de stresul oxidativ.

Ajută la gestionarea greutății

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie pot facilita procesul de pierdere în greutate prin accelerarea metabolismului. Acest efect se datorează în mare parte prezenței ceaiului verde. Capacitatea sa de a arde grăsimile este asociată cu concentrațiile de cofeină și un polifenol specific, numit galat de epigalocatechină. Acești compuși pot îmbunătăți eficiența procesului de ardere a grăsimilor.

Poate induce stări de relaxare
Ceaiul de iasomie are proprietăți atât stimulatoare, cât și calmante. Aroma florală și relaxantă a petalelor se datorează în mare parte prezenței compusului numit linalol. De asemenea, L-teanina, prezentă în acest ceai, poate contribui la îmbunătățirea răspunsului organismului la stres, oferind astfel o stare de relaxare și un somn mai odihnitor, conform Dr. Axe.

Poate îmbunătăți funcțiile cognitive

Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie includ numeroase aspecte care pot stimula funcțiile cognitive. În funcție de durata infuziei și tipul de ceai folosit ca bază, acesta poate conține concentrații semnificative de cofeină, care poate avea un efect stimulant asupra sistemului nervos.

Poate contribui la sănătatea orală
Ceaiul de iasomie, în special cel pe bază de ceai verde, este bogat în catechine, un grup de polifenoli ce pot preveni formarea cariilor dentare prin distrugerea bacteriilor responsabile de formarea plăcii dentare, precum Streptococcus mutans.

Poate reduce riscul de diabet de tip 2
Conform Healthline, consumul de ceai de iasomie preparat din ceai verde poate diminua riscul de apariție a diabetului de tip 2. Acest efect este atribuit în principal galatului de epigalocatechină, care poate spori utilizarea eficientă a insulinei de către organism și poate scădea nivelul de zahăr din sânge.

Poate proteja sănătatea cardiovasculară
Proprietățile medicinale ale ceaiului de iasomie se datorează în parte concentrației ridicate de polifenoli, care pot proteja inima împotriva bolilor cardiovasculare. Polifenolii din ceai ar putea preveni oxidarea colesterolului LDL ("rău"), proces asociat cu creșterea riscului de boli cardiace.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web