Dorohoi News Logo

Obiceiuri sănătoase care te ajută să îți îmbunătățești digestia

2

Modificările în stilul de viață pot avea efecte benefice asupra sănătății generale și pot influența pozitiv digestia. Chiar dacă pot părea minore, unele dintre acestea pot avea un impact semnificativ. Citește despre obiceiurile care sprijină sănătatea sistemului digestiv.

Toți oamenii se confruntă ocazional cu simptome digestive, precum disconfortul digestiv, gazele, arsurile la stomac, senzația de greață, constipația sau diareea. Când aceste simptome apar frecvent, pot afecta desfășurarea normală a activităților zilnice.

Obiceiuri pentru sănătatea sistemului digestiv
Adoptarea unei diete echilibrate, îmbunătățirea calității somnului, practicarea regulată a exercițiilor fizice și evitarea sau combaterea dependențelor pot avea un impact pozitiv major asupra sănătății generale a corpului.

În schimb, fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația fast food și lipsa somnului pot favoriza apariția mai multor afecțiuni digestive. Din acest motiv, este important să-ți organizezi un stil de viață sănătos și echilibrat pentru a preveni și combate tulburările digestive.

Mestecă-ți bine mâncarea
Procesul de digestie începe în gură. Dinții descompun alimentele în bucăți mai mici, astfel încât enzimele din tractul digestiv să le poată descompune mai eficient. Dacă nu mesteci suficient mâncarea, acest obicei poate duce la o absorbție redusă a nutrienților.

Mestecarea adecvată a alimentelor asigură o producție suficientă de salivă pentru digestie. Acest obicei poate ajuta la prevenirea simptomelor precum indigestia și arsurile la stomac. În plus, poate reduce nivelul de stres, ceea ce îmbunătățește digestia.

Hidratează-te optim
Un aport scăzut de lichide este una dintre cauzele frecvente ale constipației. Lichidele provin atât din băuturi, cât și din alimente. Se recomandă consumul de lichide fără zahăr și calorii suplimentare. În general, este bine să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi, dar necesarul exact variază în funcție de greutatea corporală.

Gestionează-ți stările de stres
Stresul poate afecta negativ sistemul digestiv, crescând riscul de ulcere gastrice, diaree, constipație și sindromul colonului iritabil. Hormonii de stres influențează direct digestia, iar corpul, într-o stare constantă de alertă, consideră că nu este timp pentru odihnă și digestie. Gestionarea stresului prin activități plăcute, cum ar fi hobby-urile, este esențială pentru sănătatea sistemului digestiv.

Practică exerciții fizice regulat
Exercițiile fizice ușoare susțin o digestie sănătoasă, conform Medical News Today. Menținerea unei poziții verticale și activitatea fizică permit gravitației să ajute la mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv. De exemplu, o plimbare lentă poate ameliora balonarea și senzația de plenitudine. Activitatea fizică mărește fluxul de sânge către mușchii digestivi, facilitând deplasarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv.

Consumă alimente integrale
Consumul de alimente integrale este benefic pentru sănătatea sistemului digestiv. Alimentele minim procesate, bogate în substanțe nutritive, oferă multiple beneficii pentru sănătate.

Alimentele foarte procesate conțin cantități mari de carbohidrați rafinați, grăsimi saturate și aditivi alimentari, ceea ce poate crește riscul de tulburări digestive. Aditivii alimentari, cum ar fi glucoza, sarea și alte substanțe chimice, pot contribui la inflamarea intestinelor.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web