Centura de siguranta este un accesoriu obligatoriu pentru pasagerii unui autoturism. Daca pana in urma cu putin timp doar soferul trebuia sa o foloseasca, acum toti pasagerii – inclusiv cei din spate, daca locurile respective sunt dotate din uzina cu centuri – sunt obligati sa o poarte, sub amenintarea amenzilor.
Exista si exceptii de la portul centurii de siguranta.
Anumite boli si prezenta unei sarcini sunt singurele motive serioase care va pot scapa de amenda, cu conditia sa le puteti dovedi agentului de politie care va opreste in trafic. Pentru femeile insarcinate este simplu, orice agent de circulatie poate sa observe formele rotunjoare si acest lucru este o dovada suficienta. Daca suferiti insa de o boala care va impiedica sa purtati centura, aveti nevoie de un certificat sau o adeverinta medicala pe care sa o aratati agentului.
Exceptiile: Iata in continuare lista cazurilor de natura medicala pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui vehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone, potrivit Ordinului nr. 1246/12.07.2007, al ministrului sanatatii.
Pe aceasta lista se afla sindroamele hemoragice, sindroamele tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive), leucemiile acute si cronice, mielomul multiplu, limfoamele maligne, ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa, statusul post-toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, by-pass extraanatomic axilo-femural, pace-maker cardiac recent montat, afectiuni acute ale sanului, obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta. De asemenea, daca ati suferit o interventie chirurgicala, aveti dreptul ca trei luni dupa aceea sa nu purtati centura de siguranta.