Dorohoi News Logo

Deficiențe de vitamine care îți pot afecta somnul

3

Dacă ai probleme cu somnul este posibil să ai si anumite deficiente. Iată care sunt vitaminele de care ar putea avea nevoie corpul tău. Este normal ca deficienta de anumite vitamine să provoace diferite afectiuni, insă foarte multe persoane trec cu vederea peste faptul că si somnul este afectat de absenta acestora.

De cele mai multe ori următoarele vitamine au legătură cu sănătatea mintală, fiind responsabile si de stres si insomnii. Un lucru important pe care ar trebui să il stii este faptul că stresul sau anxietatea poate impiedica corpul să asimileze nutrientii din alimentatie si nu numai, acest lucru inrăutătind lucrurile. Ce poti face in acest caz? Este indicat să ai grijă de sănătatea mintală pentru a avea un somn odihnitor, să consumi alimentele potrivite si să fii atentă la vitaminele de care are nevoie corpul tău. Asadar, dacă ai probleme cu somnul, corpul tău ar putea deficiente de aceste vitamine:

Vitamina D. Lipsa soarelui te poate afecta mai mult decât ai crede. Vitamina D este produsă atunci când corpul tău este expus la soare si se găseste in general in putine alimente, de exemplu peste si anumite produse lactate. De-a lungul timpului, studiile au corelat lipsa de vitamina D cu tulburările de somn si, având in vedere că este greu să asimilezi o cantitate potrivită doar din alimentatie, este bine să iei si suplimente.

Calciu. Studiile au demonstrat că nivelul de calciu din organism creste in timpul somnul REM, cel mai intens ciclu de somn, atunci când apar si visele. Calciul ajută si la productia de melatonină si tocmai de aceea este recomandat să bei un pahar de lapte inainte de culcare, lactatele având o cantitate ridicată de calciu.

Vitamina C. Vitamina C nu este esentială doar pentru a preveni infectiile si gripele, ci si pentru a reduce nivelul de stres, ajutând in acest fel si la obtinerea unui somn mai odihnitor. Studiile au demonstrat că vitamina C poate reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, ajutând astfel la tratarea tulburărilor de somn. Nu trebuie să mânânci doar citrice pentru a avea o cantitate potrivită de vitamina C, ci o poti obtine si din kale, broccoli si căpsuni.

Magneziu. O deficientă de magneziu duce la un somn mai putin odihnitor, precum si la aparitia anxietătii si a depresiei, aceste afectiuni ducând la aparitia insomniei. Un nivel mai mare de magneziu s-a demonstrat că ajută la obtinerea unui somn odihnitor si la reglarea nivelului de stres. Poti obtine magneziu din plante cu frunze verzi sau din nuci, seminte si ciocolată neagră.

Vitamina B6. Vitamina B6 este importantă pentru organismul nostru deoarece ajută la transformarea triptofanului, unul dintre cei opt aminoacizi esentiali, care reglează nivelul de melatonină. A fost dovedit stiintific că deficienta de vitamina B6 afectează calitatea somnului, iar pentru a obtine o cantitate potrivită este indicat să iei fie un supliment, fie să consumi alimente precum năut, somon, pepene rosu si spanac.

Vitamina B12. Deficienta de vitamina B12 este intâlnită cel mai des in cazul persoanelor vegane sau vegetariene, deoarece această vitamină se găseste de regulă in produsele de origine animală. Nivelul scăzut al acestei vitamine poate afecta organismul ducând la aparitia insomniei, depresiei si a oboselii. Dacă observi aceste stări după ce incepi să urmezi o dietă bazată pe alimente din plante, atunci este momentul să iei un supliment alimentar.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web