Dorohoi News Logo

Simptomele ascunse ale deficitului de vitamina E

vitamina_e

Vitamina E este o vitamină solubilă în apă, având un rol crucial în buna funcționare a organismului. Lipsa acestui nutrient poate provoca diverse probleme de sănătate, astfel încât identificarea precoce a simptomelor este importantă. Află mai multe despre semnele deficienței de vitamina E.

Deși deficiența de vitamina E este rară, atunci când apare, poate sugera existența unei afecțiuni medicale mai grave, care stă la baza simptomelor. Datorită proprietăților sale antioxidante, această vitamină poate ajuta la protejarea celulelor împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ.

Pentru a preveni agravarea deficienței de vitamina E, este important să recunoști primele simptome. Dacă observi aceste semne, este recomandat să consulți un medic pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat.

De obicei, deficitul de vitamina E este rar și, în majoritatea cazurilor, este cauzat de afecțiuni cronice precum boala Crohn, fibroza chistică sau alte boli rare. Din acest motiv, medicul poate solicita mai multe analize și investigații pentru a stabili un diagnostic corect.

Pentru a preveni deficitul de vitamina E, poți include în alimentație produse bogate în această vitamină. Exemple de astfel de alimente sunt: semințele de pin, migdalele, spanacul, avocado, untul de arahide, ardeiul gras roșu, carnea de pește și semințele de floarea-soarelui.

Probleme de vedere
Afectarea vederii este unul dintre semnele deficienței de vitamina E. Persoanele care nu primesc tratament pentru deficiențele severe de vitamina E pot experimenta pierderea vederii în timp. Un deficit de vitamina E poate slăbi receptorii de lumină din retină și alte celule din ochi.

Dureri musculare și senzație de slăbiciune
Vitamina E joacă un rol crucial în funcționarea sistemului nervos central. O deficiență de vitamina E poate provoca leziuni nervoase și musculare, ducând la senzații de slăbiciune și dureri musculare.

Slăbirea sistemului imunitar
Lipsa vitaminei E poate afecta celulele imune, slăbind astfel sistemul imunitar. Studiile sugerează că adulții în vârstă au nevoie de un aport crescut de vitamina E din cauza schimbărilor imunitare asociate cu îmbătrânirea.

Senzații de amorțeală și furnicături
Senzațiile de amorțeală și furnicături sunt alte semne ale deficienței de vitamina E. Leziunile nervoase și musculare pot duce la pierderea senzațiilor, în special în brațe și picioare. În unele cazuri, lipsa vitaminei E poate provoca neuropatie periferică, o afecțiune caracterizată prin amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.

Dificultăți de mers și coordonare
Leziunile nervoase și musculare pot afecta coordonarea, îngreunând funcții de bază precum mersul pe jos. Deficiența de vitamina E poate deteriora neuronii Purkinje, esențiali pentru transmiterea semnalelor.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web