Dorohoi News Logo

Cauze care pot duce la pierderea poftei de mâncare

pierderea-poftei-de-mancare

Alimentația furnizează organismului nutrienți și energie esențială pentru a funcționa la un nivel optim. Dacă îți pierzi pofta de mâncare, aceasta poate fi un semn al unei probleme de sănătate. Află mai multe despre cauzele pierderii apetitului.

În multe cazuri, lipsa apetitului apare temporar, adesea din cauza unei boli acute. Totuși, dacă acest simptom persistă, ar putea semnala o afecțiune medicală serioasă.

Cauze ale pierderii apetitului
Pierderea apetitului nu este, de obicei, o afecțiune în sine, ci un simptom al unei alte probleme de sănătate. Adesea, cauza este temporară, cum ar fi o infecție bacteriană la stomac.

În unele situații, lipsa apetitului poate persista pe termen lung și poate necesita tratament medical pentru a fi gestionată. Dacă observi că problema persistă, este recomandat să consulți un medic.

Înaintarea în vârstă
Apetitul suferă modificări odată cu trecerea anilor. Persoanele în vârstă pot pierde interesul pentru mâncare din cauza schimbărilor la nivelul papilelor gustative, problemelor de sănătate sau efectelor secundare ale medicamentelor. De asemenea, un nivel redus de activitate poate determina un consum alimentar mai scăzut, deoarece organismul necesită mai puține calorii.

Diabet
Diabetul poate fi, de asemenea, o cauză a pierderii apetitului. Persoanele cu diabet zaharat pot experimenta o lipsă a senzației de foame din diverse motive. Uneori, diabetul provoacă o afecțiune în care alimentele se deplasează prea lent prin tractul digestiv. O glicemie ridicată, netratată, poate duce la acumularea unor niveluri crescute de cetone în sânge și urină.

Anemie
Anemia apare atunci când nivelul de celule sanguine este anormal de scăzut. Pierderea apetitului, scăderea în greutate și oboseala persistentă pot fi semne ale anemiei, mai ales dacă aceste simptome persistă pe termen lung, conform Very Well Mind.

Tulburări digestive
Tulburările digestive, inclusiv afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil și boala Crohn, pot reduce apetitul. Acest lucru este mai evident atunci când sunt prezente și alte simptome, precum greața sau vărsăturile.

Hipotiroidism
Hipotiroidismul este o afecțiune a sistemului endocrin care poate fi o cauză a scăderii apetitului. În acest caz, tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, ceea ce poate reduce dorința de a mânca. De asemenea, hipotiroidismul poate duce la creștere în greutate, chiar dacă se consumă mai puține calorii.

Pierderea simțurilor
Plăcerea de a mânca este amplificată de simțurile vizual, olfactiv și gustativ. Dacă oricare dintre aceste simțuri este afectat, apetitul poate scădea, deoarece devine mai dificil să fii atras de alimente, potrivit Patient.

Medicamente
Anumite medicamente pot reduce pofta de mâncare. Printre acestea se numără somniferele, antibioticele, medicamentele pentru tensiunea arterială, diureticele, steroizii anabolizanți și analgezicele. Unele dintre acestea pot provoca, de asemenea, greață și oboseală.

Tulburări mintale
Anumite tulburări mintale pot duce la pierderea apetitului. Printre acestea se numără anxietatea, depresia, anorexia, stresul constant, dependența de alcool sau de substanțe interzise. De asemenea, lipsa poftei de mâncare este frecventă în cazul depresiei.

Infecții
Infecțiile pot fi o cauză a scăderii apetitului. Diferite bacterii pot afecta stomacul, provocând pierderea poftei de mâncare. Răceala, gripa sau alte infecții pot diminua nevoia de a mânca, dar apetitul revine de obicei odată ce infecția dispare.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web