Dorohoi News Logo

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de usturoi

usturoi

Usturoiul este un ingredient esențial în multe bucătării tradiționale datorită aromei sale puternice și distincte. Parte din familia plantelor Allium, usturoiul contribuie la menținerea sănătății generale. Descoperă care sunt avantajele consumului de usturoi.

Plantele din familia Allium includ fitochimicale precum alicina și compușii organosulfurați. Aceste substanțe fitochimice, cunoscute și sub denumirea de compuși ai plantelor, susțin sănătatea inimii, întăresc sistemul imunitar, au proprietăți antiinflamatorii și oferă un profil nutrițional valoros.

Beneficiile consumului de usturoi
Folosirea regulată a usturoiului în cantități mici pentru prepararea zilnică a mâncărurilor poate avea efecte benefice asupra sănătății. Bulbul de usturoi este compus din mai mulți căței, iar doi dintre aceștia ar putea furniza o cantitate suficientă de nutrienți esențiali pentru o zi.

Usturoiul conține o gamă variată de substanțe nutritive, care pot interacționa pentru a oferi beneficii pe termen lung. De aceea, este recomandat să-l integrezi în rețetele tale. Îl poți adăuga în sosuri, paste, supe, legume prăjite sau hummus.

Pot reduce tensiunea arterială
Usturoiul stimulează producția de oxid nitric, care dilată vasele de sânge și inhibă activitatea enzimei de conversie a angiotensinei (ACE). Inhibitorii ACE ajută la relaxarea vaselor de sânge, sprijinind astfel un flux sanguin echilibrat și o tensiune arterială sănătoasă. Efectul lor poate fi similar cu cel al medicamentelor folosite pentru tratarea hipertensiunii.

Pot susține funcția imunitară
Un alt beneficiu al consumului de usturoi este susținerea sistemului imunitar. Usturoiul poate preveni sau trata răceala și joacă un rol important în fortificarea mecanismelor de apărare ale organismului. Alicina, un compus activ din usturoi, are proprietăți antibacteriene și antivirale. Acestea pot acționa atât prin blocarea virusurilor de la pătrunderea în celule, cât și prin întărirea răspunsului imunitar.

De asemenea, este recomandat să eviți alimentele care slăbesc imunitatea, precum băuturile îndulcite, cerealele rafinate, carnea roșie, carnea procesată, alimentele prăjite, cofeina, alimentele sărate și alcoolul.

Pot combate inflamația
Inflamația cronică poate duce la apariția unor boli grave, cum ar fi bolile de inimă, artrita, cancerul și diabetul. Usturoiul poate ajuta la inhibarea anumitor proteine inflamatorii, contribuind astfel la reducerea inflamației din corp, a oboselii, durerilor și sensibilității articulațiilor.

Pot reduce nivelul de colesterol
Unul dintre beneficiile consumului de usturoi este capacitatea sa de a reduce nivelul colesterolului din sânge. Usturoiul poate contribui la scăderea producției de colesterol în ficat. Suplimentele de usturoi ar putea reduce atât colesterolul total, cât și colesterolul LDL, cunoscut ca "colesterolul rău", doi factori de risc majori pentru bolile de inimă.

Pot sprijini sănătatea oaselor
Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea sau reducerea riscului de osteoartrită, conform PharmEasy. Usturoiul conține disulfură de dialil, un compus care contribuie la menținerea densității osoase și poate întârzia apariția afecțiunilor osoase, cum ar fi osteoartrita.

Pot reduce consumul excesiv de sare
Aroma intensă a usturoiului poate diminua nevoia de a adăuga sare în exces în preparatele culinare, oferind în același timp un conținut scăzut de calorii. Datorită gustului său distinct, usturoiul poate fi folosit în diverse rețete, inclusiv în cele pe bază de cereale integrale, legume sau carne.

Este bogat în antioxidanți
Printre beneficiile consumului de usturoi se numără și aportul său de antioxidanți puternici. Acești antioxidanți au efecte benefice asupra vaselor de sânge, contribuie la reducerea inflamației și neutralizează radicalii liberi, reducând astfel riscul de afecțiuni grave precum cancerul.

Pot reduce coagularea sângelui
Compușii din usturoi și ceapă au proprietăți anticoagulante, care pot combate ateroscleroza, o afecțiune caracterizată prin întărirea și îngustarea arterelor. Ateroscleroza crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, ce pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web