Umiditatea crescută din cameră ne poate pune sănătatea în pericol şi poate genera mai multe probleme medicale. Potrivit specialiştilor, o persoană expusă în mod îndelungat la condiţii de umiditate crescută se poate confrunta cu viroze respiratorii, alergii sau chiar astm.
Din fericire, există foarte multe metode de a înlătura umiditatea în exces, multe dintre ele având efect imediat. Iată câteva metode extrem de utile, care te vor scăpa de umiditatea din încăpere şi te vor feri de orice boli generate de acest fenomen.
Un dezumidificator
Un dezumidificator electric este special conceput pentru a extrage moleculele de apă din aer, într-un timp relativ scurt de la punerea sa în funcţiune. Datorită unei funcţii de circulare pe care majoritatea modelelor o au, aparatul va menţine un grad de umiditate constantă în cameră, fără a cauza un nivel prea scăzut de umezeală în casa ta.
În prezent, există foarte multe modele de dezumidificatoare din care poţi alege, însă capacitatea de captare a produsului pe care îl cumperi va trebui să fie în concordanţă cu dimensiunile camerelor tale. De aceea, este important să alegi un dezumidificator potrivit nevoilor tale. Astfel, vei evita să-ţi achiziţionezi un model prea puternic sau unul care nu poate face faţă dimensiunilor încăperii.
Aerisire constantă
Una din soluţiile clasice pentru reducerea umidităţii din camera ta este aerisirea. Dacă locuieşti într-o zonă predispusă umezelii, este recomandat să aeriseşti de cel puţin trei ori pe zi. În cazul în care simţi că această metodă nu dă rezultate, poţi să foloseşti un ventilator îndreptat spre fereastra deschisă.
În situaţia în care nu ai altă soluţie, poţi apela la o instalaţie de aer condiţionat. Acesta usucă aerul din jur şi este util în zonele din casă care nu se pot aerisi. Totuşi, nu trebuie să apelezi la această metodă foarte des. Folosit în exces, AC-ul va reduce prea mult gradul de umiditate a aerului, lucru care poate cauza anumite boli respiratorii sau congestie nazală.
Un vas de sare
Poate că pare o soluţie rudimentară, însă un vas cu sare este o metodă dovedită de a elimina umezeala din cameră. Tot ce trebuie să faci este să pui un kilogram de sare într-un vas, pe care să-l aşezi convenabil într-un loc din încăperea pe care îţi doreşti să o dezumidifici.
Dacă după 24 de ore observi că sarea din vas începe să se umezească, atunci înseamnă că metoda a funcţionat şi că ar trebui să iei în calcul înlocuirea sa. Pe lângă capacitatea sa de a absorbi umezeala, sarea este foarte utilă şi pentru curăţarea petelor de pe haine.
Încearcă să previi excesul de umiditate
În cazul în care te confrunţi cu exces de umiditate, însă nu ştii exact care este cauza, există anumite practici simple prin care îl vei preveni.
Porneşte hota de fiecare dată când găteşti. De obicei, tindem să pornim hota doar atunci când gătim mâncăruri bogate în grăsimi sau cu mirosuri puternice. Pentru a evita creşterea umidităţii aerului, ar trebui să pornim hota de fiecare dată când gătim, chiar şi atunci când fierbem apa.
Nu usca rufele în camera în care locuieşti. Dacă nu ai posibilitatea să pui rufele la uscat afară, încearcă să le pui în baie sau pe un hol. Dacă nu ai nici această posibilitate, pune-le într-o cameră în care nu locuieşti sau în care poţi ţine geamul deschis.
Nu pune foarte multe plante în aceeaşi cameră. În cazul în care ai o cameră de apartament, va trebui să eviţi să pui prea multe plante în acelaşi loc. Mai multe tipuri de plante produc vapori, care, inevitabil, duc la creşterea umidităţii.
Ai grijă de sănătatea ta şi a familiei tale şi asigură-te că locuinţa ta este ferită de umiditate. Nu te sfii să investeşti o sumă de bani pentru a combate această problemă, deoarece nu poţi pune preţ pe sănătate.